Proizvodićemo dronove ubice, kaže ministar odbrane BiH: A i mi dronove za utrku imamo

Nije jasno ko će proizvoditi takve dronove, ali i za koga? I da li je naša namjenska industrija stvarno najjača u regionu?

18.03.2024. 22:05
  • Podijeli:

Proizvodićemo dronove samoubice. Ova izjava ministra odbrane BiH Zukana Heleza pokrenula je i lavinu reakcija, od onih satiričnih, do ozbiljnih - političkih. 

Ipak i dalje nije jasno ko će proizvoditi takve dronove, ali i za koga? I da li je naša namjenska industrija stvarno najjača u regionu?

“Prije kraja godine gledaćete naše dronove ubice, odnosno kamikaze dronove, dronove koji unose veliku pometnju u neprijateljske redove”, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

A i mi dronove za trku imamo. Ministar Helez poručuje – počinjemo proizvoditi dronove samoubice.

“Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurisati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije“, rekao je Helez.

Ko će ih proizvoditi, Helez ne otkriva. Kao ni to gdje će se izvoziti. Ne znaju to ni u Grupaciji namjenske industrije Privredne komore Federacije BiH, kao ni firme koje smo kontaktirali. Zato stručnjaci za bezbjednost sumnjaju u vjerodostojnost ovakvih najava.

“U ovom momentu nema resursa ni kapaciteta da to namjenska industrija u Federaciji BiH proizvodi, nego je sve to u funkciji izazivanja tenzija u samoj Bosni i Hercegovini”, smatra dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu NUBL Slobodan Župljanin.

U BiH trenutno ne postoji kompanija koja se bavi takvom vrstom tehnologije, pojašnjava vojni komentator Dean Džebić. Kaže da su urađena određena testna ispitivanja za male bespilotne letjelice kojima bi se mogla izvršiti neka vrsta izviđačkih zadataka.

“Međutim, borbena upotreba, dakle upotreba sa bojevim tovarom, odnosno bojevim teretom, dakle fugasom eksplozivnom, bilo kakvom vrstom eksplozivnog pakiranja, dakle plastičnog eksploziva i tako dalje, takvo nešto još uvijek nije testirano. Takva testiranja se planiraju tek da se rade tokom ove godine, ali izjava ministra Heleza da za 15 dana može da ih počne proizvoditi je apsolutno populistička i kao takva ona ne stoji dugoročno”, rekao je Džebić.

Helez tvrdi i da je BH namjenska industrija najbolja u regionu. Međutim, šta pokazuju zvanični podaci?

Izvoz u namjenskoj industriji tokom prošle godine iznosio je 408 miliona maraka. To je, navode u Spoljnotrgovinskoj komori, više za skoro 30 odsto u odnosu na 2022. Najviše municije, eksploziva, oružja smo izvozili u SAD, Tursku, Bugarsku, Srbiju i Irak. Zvanični podaci za konkretno Srbiju nisu dostupni. No, procjene su da izvoz srpske namjenske industrije za prošlu godinu iznosio preko 1,6 milijardi dolara. Činjenica jeste da je upravo ova industrija jedno od najrazvijenijih grana privrede u BiH, no da smo u regionu najbolji - nismo. Možda nas upravo proizvodnja dronova samoubica pozicionira među vodeće u ovoj oblasti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()