Procurio je nacrt Rezolucije o Srebrenici: A, evo šta sve predviđa

Više detalja donosi u prilogu Danka Savić

10.04.2024. 19:46
  • Podijeli:

Procurio je nacrt Rezolucije o Srebrenici koju je bez usaglašenosti sa Predsjedništvom BIH pripremila Misija BiH u UN-u predvođena Zlatkom Lagumdžijom, a koja bi na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija trebalo da bude početkom maja. 

Njom je, između ostalog, predviđeno da 11. jul bude međunarodni dan sjećanja, da se osude svi koji negiraju genocid u Srebrenici i da se o njemu uči u školama. Sve ovo će, upozoravaju srpski zvaničnici, dovesti samo do pogoršanja odnosa unutar BiH.

Odmah nakon što je u medijima objavljen tekst Rezolucije, čiji su predlagači Njemačka i Ruanda, oglasio se predsjednik Republike Srpske, koji je poručio da će ovakvom Rezolucijom Bošnjaci trajno uništiti svaku mogućnost dogovora, dodajući da genocida nije bilo i da Srbi neće prihvatiti nikakve rezolucije ili platforme o tome.

"Ovo je loše i želim da kažem da ta njihova pozivanja na pomirenje u BiH apsolutno su promašena sa stanovišta činjenice da uporno pokušavaju da satanizuju samo Republiku Srpsku i jedan narod. U Srebrenici se nije desio genocid", izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

I ranijih godina, bilo je pokušaja usvajanja rezolucije, bezuspješno. Podsjećanja radi, još 2015. godine Velika Britanija je predložila, ali Savjetu bezbjednosti Nacrt rezolucije o Srebrenici, na koju je Rusija rekla "njet". Zato se ovaj put sa Rezolucijom ide pred Generalnu skupštinu.

"Vjerovatno je to bio jedan od razloga zašto se ne ide ponovo na Savjet bezbjednosti nego se ovaj put to pokušava uraditi preko Generalne skupštine UN-a. Razlika leži upravo u njihovoj obavezujućoj, odnosno neobavezujućoj snazi, samim tim bilo kakva Rezolucija Generalne skupštine nije obavezujuća", izjavio je Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Možda nije obavezujuća i nema nikakvu pravnu snagu, ali itekako ima, prije svega političku.

"Ukoliko bude usvojena ona je sasvim sigurno prvi i najsigurniji korak ka nestanku ovakve BiH, odnosno Dejtonske i Ustavne BiH onakva kakva se pokazala da ipak može funkcionisati", poručio je Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina VRS.

A mogla bi i bolje funkcionisati da nema uplitanja stranog faktora, smatra predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. Kaže Rezolucijom se neće postići ništa drugo do pogoršanih odnosa sa Srbima, jer osude nemaju vrijednost pomirenja.

"Ne vjerujem u uspjeh ovakve Rezolucije. Čak i ako bi bila usvojena, a ne vjerujem da će biti usvojena, kažem porediti to sa 50 miliona u Drugom svjetskom ratu, sa 800.000 u Ruandi i potpuno uništavati termin genocid koji je zabilježen kao stradanje Srba, Jevreja, Holokausta, mislim da je to samo u svrhu da bi se Njemačka oprala, da bi se i Ruanda oprala i da bi se u BiH napravili novi sukobi", kazao je Stevandić.

Na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske trebao bi biti usvojen izvještaj koji je uradila Međunarodna komisija koju je formirala Vlada Srpske, a u kojem se navodi da "genocida nije bilo". 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()