Prednosti i mane kandidata za predsjednika Republike Srpske

Analitičari i novinari analiziraju predsjedničke kandidate

16.07.2022. 16:48
  • Podijeli:
kandidati_dodik_trivic_jovicic_una Cropped.jpg Foto: UNA

U izbornoj trci 2. oktobra naći će se mnoga imena, ali najviše pažnje javnosti privukla je kandidatura predsjednika SNSD Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske, kao i njegovih protivkandidata, potpredsjednice PDP Jelene Trivić i potpredsjednika DNS Radislava Jovičića.

Pitali smo analitičare i novinare kakva su njihova predviđanja što se tiče rezultata na predstojećim izborima, te kako oni ocjenjuju pomenute kandidate.

Analitičar Velizar Antić, predviđa da će se najveća 'borba' voditi između Jelene Trivić i Milorada Dodika, te da će u velikoj mjeri to i obilježiti čitavu kampanju.

"Milorad Dodik je najjača politička figura trenutne vlasti i jasno je zašto je on kandidat za predsjednika RS. S druge strane, opozicija je takođe kandidovala jednog od najjačih kandidata u svojim redovima, a to je Jelena Trivić. Mislim da ona ima ozbiljne šanse da ovoji mjesto predsjednika", kaže Antić.

Što se tiče DNS-ovog kanidata, Radislava Jovičića, Antić smatra da Jovičić nema šansu da osvoji poziciju za koju se kandidovao.

U svakom slučaju, Antić za portal UNA kaže da nas očekuje zanimljiva predizborna kampanja.

Analitičar Vojislav Savić, kaže za portal UNA da je na strani Milorada Dodika ogromno iskustvo i podrška najveće partije u Republici Srpskoj - SNSD i da bi mu to trebalo garantovati pobjedu.

"Za Jelenu Trivić je prednost što je nov kandidat i nema teret prošlosti na leđima. Upitno je koliko ima podršku partije", kaže Savić.

Za Jovičića, Savić smatra da ne postoji šansa za pobjedu.

"Neko ko je bez naročitog političkog identiteta, okrnjena partija", kaže Savić.

Dugogodišnji novinar Darko Momić, smatra da su iskustvo Milorada Dodika i uvjerljiva nacionalna retorika njegova najveća prednost.

"Što se tiče Dodikovih mana, najveća je ta 16 godina kontinuirane vlasti, a ako narodu neko dosadi, džaba mu i ako je daleko najbolji kandidat. Jelena Trivić je sigurno najbolji kandidat opozicije za predsjednika Republike Srpske, a potvrda za to je i odluka Milorada Dodika da joj bude protivkandidat, jer iza te odluke sigurno stoji procjena da bi bilo koji drugi kandidat SNSD-a imao višestruko manje šanse. Njena prednost je što nikako nije bila na vlasti, pa nije bila u prilici da razočara birače, a prednost je i što nema nikakvu aferu iza sebe. Jedino što je njen hendikep ogromno iskustvo Milorada Dodika u izbornim utakmicama, tako da borba njih dvoje djeluje kao da brucoš uđe u raspravu sa univerzitetskim profesorom", smatra Momić.

Za Jovičića, kaže da nažalost nema šansu za pobjedu.

"Kandidat DNS-a Radislav Jovičić bio bi bolji predsjednik Republike Srpske i od Dodika i od Trivićeve, ali nažalost nema šanse da pobijedi", zaključuje Momić.

Novinar Goran Dakić, smatra da će Jovičić pokušati da 'uzme' glasove Jeleni Trivić.

"Jovičič će pokušati da uzme nešto glasova Jeleni Trivić, ali ne vjerujem da će to biti moguće. O njemu se zapravo ništa više i ne može reći", kaže Dakić za portal UNA.

On dalje navodi da sada Jelena Trivić mora da ubijedi sve u opoziciji da rade za nju.

"Njena snaga je u njenoj beskompromisnosti i u tome što nije kompromitovana. Naši birači nisu naklonjeni ženama i SDS i PDP će morati da rade 113 posto na terenu, da bi Jelena Trivić imala šanse protiv Dodika", kaže Dakić.

Za Milorada Dodika ističe da je i dalje najsnažnija politička figura u Republici Srpskoj.

"Njemu ni danas nije mrsko ići pod šatore, piti i pjevati s ljudima. On zna da se tako dobijaju glasovi i izbori.Umoran sam od njegove bahatosti, baš kao što sam umoran i od trome opozicije, koja uvijek čeka da neko drugi uradi njihov posao. Dodik će učiniti sve što može da ostane na vlasti i to je njegova najveća politička snaga. Slabosti ima mnogo, ali nijednu opozicija ne umije da iskoristi kako treba", jasan je Dakić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()