Potvrđena optužnica u predmetu Miloš Lučić i drugi

Imovinska korist i zloupotreba položaja

05.03.2024. 18:13
  • Podijeli:
tužilaštvo_bih_pixsell-6564a49f5b327.webp Foto: Pixsell

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u predmetu Miloš Lučić i drugi, koja optužene - Miloša Lučića, Sinišu Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pronevjeru u službi.

Optuženi Miloš Lučić se, između ostalog, tereti da je od maja 2020. do 6.12.2022., postupajući u svojstvu službenog lica i to kao imenovani funkcioner u organima izvršne vlasti BiH, na mjestu ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, svjesno i htijući iskoristio službeno ovlaštenje da ima pravo korištenja sredstava za reprezentaciju postupanjem protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, a kako bi sebi pribavio imovinsku korist, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva.

Tako optuženi Lučić, zajedno sa optuženim Sinišom Papazom, koji je kao vlasnik jednog od korištenih ugostiteljskih objekata po prethodnom dogovoru sa istim svjesno i htijući obezbijedio veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni, iste preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva.

Imovinska korist

Također, optuženi Miloš Lučić se tereti da je radnjama opisanim u tački 2. potvrđene optužnice tokom 2021. i 2022. godine, postupajući u istom svojstvu službenog lica svjesno i htijući prekoračio granice službenog ovlaštenja tako što je službeno vozilo Ministarstva koje mu je dodijeljeno na korištenje i upravljanje u skladu s propisanom svrhom, koristio u privatne svrhe, te u više navrata davao na korištenje neovlaštenim osobama na koji način je istim pribavio korist u vidu korištenja vozila, na štetu budžeta BiH, u tačno neutvrđenom iznosu.

Nadalje, optuženi Miloš Lučić se tereti da je, postupajući u svojstvu službenog lica, zajedno sa optuženim Daliborom Šehovcem i Mirkom Ristovićem, kao pomagačima, svjesno i htijući iskoristio ovlaštenje u vezi sa isplatom troškova servisiranja službenih vozila, tako što je vršio navodne popravke i zamjene dijelova na istom u servisima s kojima Ministarstvo nije imalo zaključen ugovor, po prethodnom dogovoru dao upute optuženim Šehovcu i Ristoviću u pogledu sačinjavanja računa s neistinitim podacima, na koji način je pribavio sebi i drugima protupravnu imovinsku korist.

Osim navedenog, Miloš Lučić se potvrđenom optužnicom tereti i da je od maja 2020. godine do 6.12.2022. godine, postupajući u svojstvu službenog lica, svjesno i htijući iskoristio službeno ovlaštenje da koristi elektronsku karticu Ministarstva za nabavku goriva za službeno vozilo u više navrata putem dodijeljenih vozača ili lica angažiranih za njegovo neposredno fizičko osiguranje, točio gorivo u privatna vozila, a koji računi su potom fakturisani Ministarstvu, na koji način je pribavio sebi i drugima imovinsku korist.

Dakle, optuženi Miloš Lučić se tereti da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, iskorištavanjem službenog položaja kao i službenih ovlaštenja te prekoračenjem službenih ovlaštenja, pribavio sebi i drugima imovinsku korist u iznosu od 68.541,71 KM, a od kojeg iznosa mu je Siniša Papaz pomogao da pribavi imovinsku korist u iznosu od 15.903,50 KM, a Dalibor Šehovac da pribavi imovinsku korist u iznosu od 12.195,00 KM, dok je Miloš Lučić pribavio Mirku Ristoviću imovinsku korist u iznosu od 2.080,00 KM, u čemu mu je pomogao Mirko Ristović, te drugima pribavio korist u vidu korištenja službenog vozila, a štetu budžeta BiH po osnovu trošenja vozila (amortizacije) u tačno neutvrđenom iznosu, čime je pričinio štetu za budžet BiH u iznosu od 68.940,35. KM.

Istovremeno, optuženi Miloš Lučić se potvrđenom optužnicom tereti i da je počinio krivično djelo pronevjera u službi iz člana 221. KZBiH i to postupajući u svojstvu službenog lica sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi prisvojio tablet marke Samsung, koji je u međuvremenu privremeno oduzet, te laptop marke ASUS, koji su u vlasništvu Ministarstva te povjereni optuženom Milošu Lučiću u službi, čime je pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 727,75 KM, u kojem iznosu je oštećen i budžet BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()