Poslovnik posvađao federalne parlamentarce: “Spriječili smo mini puč”

Federalni Predstavnički dom, osim što zasijeda izvan uobičajene lokacije, zbog prokišnjavanja krova, ima i drugih problema

28.11.2023. 18:40
  • Podijeli:
parlament_fbih_una-6540e8ea5ff19.webp Foto: Una

Federalni Predstavnički dom, osim što zasijeda izvan uobičajene lokacije, zbog prokišnjavanja krova, ima i drugih problema. Naime, plan da se danas raspravlja o izmjenama Poslovnika o radu je propao, a s dnevnog reda je skinuto i nekoliko zakona.

Opozicija u Predstavničkom domu zadovoljna dosadašnjim tokom sjednice, jer smatraju da su spasili građane.

“Mi smo svjedočili pokušaju mini puča u ovom Parlamentu. HDZ i stranke trojke su pokušale da proguraju Poslovnik mimo Ustava Federacije i evo hvala Bogu da smo to na ovaj način zaustavili. U konačnici bi to izgledalo da se ukida parlamentarni život u FBiH, ukidanje parlamentarizma i demokratskog rada ograničavanjem broja diskusija, replika. Ono što mogu reći je da je promjena Poslovnika direktno vezana za izbor i imenovanje eventualno sudije Ustavnog suda BiH, Marina Vukoje, na čemu HDZ prvenstveno insistira. Tako da smo mi zadovoljni ishodom sjednice, nije Parlament u blokadi, nastavlja se rad, ali ovo je dobro da nije prošlo danas za građane BiH”, kazao je zastupnik DF-a, Mahir Mešalić.

Pozicija pak smatra kako predloženim izmjenama Poslovnika rad Parlamenta bi bio značajno efikasniji. No, predložene izmjene nisu dobile podršku Zakonodavno-pravne komisije, s obzirom na to da zastupnici opozicije izostaju, te samim tim izostaje i kvorum.

“I do danas se podrazumijevalo da zastupnik ima pravo na jedno pojedinačno izlaganje u toku same rasprave a da ostala izlaganja faktički nisu ograničena, osim vremenski u trajanju od tri ili osam minuta. Kada su u pitanju replike kojima se ograničava broj, zanimljivo je da kolege iz opozicije ne primjećuju da u Poslovniku mi uopće nemamo replike, da ih ovim izmjenama Poslovnika prvi put uvodimo u Poslovnik Predstavničkog doma i da će one sada biti kao mogućnost da se neko javi. Moje mišljenje, svako dosadašnje javljanje za repliku bilo je na neki način kršenje Poslovnika”, kaže Belmin Zukan, zastupnik SDP-a.

Pozicija odbacuje optužbe da pokušavaju napraviti izmjene Poslovnika o radu kako bi što lakše imenovali Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH, kazavši kako i dio njih smatra u ustavnost procedure na osnovu koje je isti prethodno odabran za najboljeg kandidata, te da bi se sve trebalo preispitati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()