Politička kriza u BiH ne jenjava: Na čekanju brojne reforme i zakoni

U bh. parlamentu ništa novo, još jedna kriza, još jedna blokada

02.05.2024. 19:35
  • Podijeli:

Politička kriza ne jenjava, a čini se, samo se produbljuje. U parlamentarnim i delegatskim klupama, očekivano, prebacivanje odgovornosti za zastoj u donošenju ključnih zakona. Kako dalje i kada će biti održana sjednica Doma naroda?

U bh. parlamentu ništa novo. Još jedna kriza, još jedna blokada. U SNSD-u odgovornost vide u Klubu Bošnjaka, čijih je svih pet delegata napustilo posljednju sjednicu Doma, 18. marta.

“Klub Bošnjaka se jednostavno pretvorio u scenariste, odnosno kreatore neke scene i sve ovo što se dešava, odnosno produbljivanje krize. Mi smo tu mirni”, kaže Snježana Novaković Bursać, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

A mirni sigurno neće biti u Klubu Bošnjaka, i to ukoliko se na dnevnom redu sjednice Doma naroda ponovo nađe SDS-ov prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa odlazak stranih sudija.

“Ukoliko žele da Parlament BiH radi, da Dom naroda bude funkcionalan, da se mi odazovemo ukloniće tu tačku dnevnog reda. Mi ćemo doći na svaku sjednicu i na svaku tačku dnevnog reda, osim na tu tačku”, poručio je delegat SDA Šefik Džaferović.

Tu tačku je neminovno izbjeći u nastavku sjednice, kaže nam SDS-ov delegat Želimir Nešković. Od ovog prijedloga zakona se, poručuje, neće odustati.

“Potpuno je normalno da se sjednica nastavi upravo na toj tački i ja ne vidim razloga zašto se ne bi o tome diskutovalo. Džaferovićeva izjava, po meni, uopšte nije korektna. Potpuno je aspurdno pričati o tome da li treba da se nađe na dnevnom redu ili kad je već na dnevnom redu da li treba da se govori o tom zakonu. Mislim, potpuno se uskraćuju prava meni, ne samo kao delegatu Doma naroda, već i kao građaninu Republike Srpske i BiH”, ističe Nešković.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH još nije zakazana. Kada će, niko u ovom trenutku ne zna. Delegat Zlatko Miletić smatra da je mala vjerovatnoća da se sjednica nastavi bez rasprave o pomenutom zakonu. Moguće rješenje vidi u sazivanju hitne sjednice oba doma parlamenta.

“I da jednostavno vidimo šta nam je činiti, jer iz ove situacije mi moramo izaći. Izaći jedino možemo dijalogom. E sad, što to ljudi ne čine, hoće li to učiniti, ja vam ne znam, ali da znate da sam pojedine kolege molio da razmisle u tom smislu”, kaže Miletić.

Dok je u delegatskim klupama na sceni igra “povuci-potegni”, ponovo su na čekanju brojni zakoni, koji ne prolaze ni u Predstavničkom domu. Na polovini godine nemamo ni prijedlog zakona o budžetu institucija. Posljedice nerada bi građani tek trebali osjetiti. Dok su oni u Domu naroda, bez ijedne održane sjednice u aprilu, naplatili više od pet hiljada maraka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()