Pokušaj stvaranja prijateljskog ambijenta: U Mostar večeras dolaze lideri iz regiona

Čović je rekao da očekuje da će večeri prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Vlade Srbije

15.04.2024. 15:05
  • Podijeli:
dragan covic denis kapetanovic pixsell-65b2d623caff6.webp Foto: Denis Kapetanović / Pixsell

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će na večeri u Mostaru večeras okupiti zvaničnike iz regiona, Republike Srpske i Federacije BiH kako bi pokušali stvoriti prijateljski ambijent i porazgovarali o situaciju u BiH, regionu i svijetu.

Čović je rekao da očekuje da će večeri prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Vlade Srbije, te predsjednik i premijer FBiH Lidija Bradara i Nermin Nikšić.

Prema njegovim riječima, prisustvovaće i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak i šef Delegacije EU u BiH Johan zatler, a možda će se pridružiti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Moje je da stvorim prijateljski ambijent, te da sagledamo aktuelni trenutak i stvorimo ambijent za dalje razgovore", rekao je Čović.

On je naglasio da će iskoristiti naredna dva dana da se dođe do određenih dogovora.

Čović je naveo da je jako optimističan u vezi sa izbornim aktivnostima i evropskom putu, a da će, kada je riječ o bezbjednosnim političkim procesima, svako normalan biti zabrinut kada vidi ratna žarišta.

"To je pitanje odgovornosti i snage našeg uticaja koji je minoran. Iskoristićemo naredna dva dana da otvorimo procese u BiH kako bismo riješili mnoge teme na nivou entiteta i BiH i kako bismo do kraja sedmice imali razgovore sa svim partnerima u vlasti i riješili mnoge teme u funkcionisanju vlasti na nivou BiH i FBiH", naveo je Čović, prenosi Srna.

On je rekao da BiH nema drugi put osim evroatlantskog, te da nema drugog načina nego mirnim putem riješiti probleme.

Govoreći o Izbornom zakonu BiH, Čović je naveo da je besmisleno raspravljati o zakonima koje je nametnuo Kristijan Šmit.

"Mi ćemo insistirati na usvajanju Izbornog zakona i zakona o Sudu na Savjetu ministara. Mislim da je besmisleno raspravljati o zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik. Mi smo rekli šta mislimo o tome. Te zakone prvo moramo usvojiti u parlamentarnoj proceduri", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

On smatra da će biti nemoguće stvoriti ambijent da se usvoji Šmitov zakon.

"Mijenjati možemo sve ono što ne dotiče neko tamo rješenje. Mi mislimo da ono što smo predložili u tehničkim izmjenama, ima dovoljno prostora da promijenimo, kao i oko Centralne izborne komisije i Predsjedništva BiH", rekao je Čović.

Komentarišući predloženu rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i reagovanja srpske strane, Čović je upitao zašto se rezolucija uopšte donosi ako u njoj nije ništa sporno.

"Ja imam svoj stav o Srebrenici, kada sam se otišao pokloniti rekao sam svoj stav i ne vidim više razloga. Radi čega neko želi neke stvari naglasiti, vjerovatno je to kontekst odnosa u nekim drugim dijelovima svijeta", smatra Čović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()