Plenković o najavama nekih zemalja da će blokirati BiH: Nema šanse! Mi ćemo osigurati da se donese odluka

Plenković je kazao da će Hrvatska osigurati da se donese odluka o otvaranju pregovora sa EU

21.03.2024. 11:33
  • Podijeli:
andrej plenkovic reuters-641dbdc26b789.webp Foto: Reuters

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u Briselu je na prvom globalnom samitu o nuklearnoj energiji, gdje lideri država članica Evropske unije izmijenjuju iskustva o korištenju te energije u kontekstu dekarbonizacije. Također, Plenković je kazao da će Hrvatska osigurati da se donese odluka o otvaranju pregovora sa EU.

Na samitu sudjeluje 20-tak predsjednika vlada, brojna izaslanstva, stručnjaci, čelnici nuklearnih elektrana koji su se okupili u Briselu na prvom globalnom sastanku na vrhu.

“Što se tiče samita, održao sam izlaganje o značaju nuklearne energije, koja čini 20 posto u hrvatskom energetskom miksu. Pojasnili smo sudionicima da smo u proteklim godinama uložili gotovo 350 milijuna eura u modernizaciju NE Krško”, kazao je premijer i dodatno se dotaknuo energetskih tema koje se tiču Hrvatske, kao i težnji prema zaokretu prema obnovljivim izvorima energije.

“Dobili smo pozitivnu preporuku za otvaranje pregovora sa BiH”

Osim samita, održana je i sjednica Evropske pučke stranke, bitan uoči nadolazećih europskih izbora. Potvrdio je da će ponovno podržati kandidaturu aktualne predsjednice Europske komisije. Također, Plenković se dotaknuo pregovora BiH i EU-a.

“Dobili smo pozitivnu preporuku za otvaranje pregovora s BiH. Radimo na tome da sve državne članice to podrže na europskom Vijeću. Mislimo da je to povijesna odluka EU-a, da i nama najvažnija susjedna zemlja, gdje su Hrvati konstitutivan i ravnopravan narod, uhvati korak u procesu pristupanja. Za nas je to prioritet.”

Neke zemlje su izjavile da su spremne povući BiH korak nazad?

“Mi smo tu i nema nikakve šanse da se danas ili sutra ne donese odluka za BiH. Mi ćemo osigurati da se to dogodi. Što se tiče vezivanja Evropskog vijeća za neke odluke o Ukrajini i Moldaviji sa ovim što je vezano za BiH to nama nije prihvatljivo. Mi smo za podršku našim prijateljskim zemljama i želimo da se ova odluka donese i tako će biti“, kazao je i dodao:

“To su osjetljivi pregovori i vode se sa puno znanja i rada sa našim partnerima”.

Jeste li u kontaktu sa Schmidtom i kakav mu je stav?

“On je pozitivan glede svega i on je apsolutno ZA da se donese odluka o otvaranju pregovora“.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()