Pitali smo: Zašto se političari iz RS utrkuju u podršci Vučiću

Najoštriji u kritikama i jedini koji je za sada otvoreno rekao da neće na miting u Beograd je Nebojša Vukanović

22.05.2023. 21:56
  • Podijeli:
miting u pancevu sns una-6467a839c95db.webp Foto: UNA

Dana 26. maja u Beogradu će biti organizovan miting za koji vlast Srbije najavljuje da će biti najveći skup u istoriji ove zemlje.

U Republici Srpskoj vlast i opozicija takmiče se u najavama ko će otići i pozivaju svoje simpatizere na miting u Beogradu. Skup organizuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, po svemu sudeći, kao odgovor na proteste koji su održani u Beogradu nakon masakra u osnovnoj školi "Vladislav Ribarnik" i u selima kod Mladenovca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je na konferenciji u Banjaluci da će podržati miting SNS u Beogradu, na koji bi trebalo da stigne po povratku iz Rusije. Pozvao je sve ljude iz RS da taj dan budu u Beogradu. Podršku Aleksandru Vučiću i odlazak na miting najavili su pored vladajućeg SNSD, i iz DNS, Ujedinjene Srpske, pojedinci i stranke iz političkog života RS. Najveće iznenađenje bila je podrška predsjednice NF Jelene Trivić koja je na proteklim izborima bila protiv kandidat Miloradu Dodiku. Trivićeva je u međuvremenu osnovala svoju stranku - Narodni front, a u svom prvom zvaničnom gostovanju nakon toga saopštila je da će ići na miting u Beograd i podržati Aleksandra Vučića.

Kritike javnosti uslijedile su nakon te izjave. Poznata da napada jednu vlast, ide u Beograd da podrži vlast Aleksandra Vučića. Najoštriji u kritikama i jedini koji je za sada otvoreno rekao da neće na miting u Beograd je Nebojša Vukanović. Otvoreno kritikuje Trivićevu za miješanje u političke odnose u Srbiji. Njegova lista Za pravdu i red, kaže, ne ide ni na jedan skup u Beogradu.

Ipak, brojne pristalice i simpatizeri opozicionog SDS idu u Beograd, kako je najavio i sam v.d predsjednika stranke Milan Miličević.

Politikolog Velizar Antić kaže za portal UNA da se u ovom slučaju radi o čistom interesu svih strana. 

"Vlasti u Srbiji i Aleksandru Vučiću odgovara da ima podršku što većeg broja partija i političara iz Republike Srpske jer im je to još jedan argument da vode dobru politiku i da treba da ostanu na vlasti. Sa druge strane i vlast i opozicija u Republici Srpskoj se bore za podršku Aleksandra Vučića jer on nesumnjivo ima veliki uticaj na javnost u Republici Srpskoj", kaže Antić.

Dodaje da je potpuno jasno zašto se i vlast i opozicija bore da dobiju naklonost vlasti u Beogradu. 

"I jedni i drugi očekuju da ih sutra na izborima u Srpskoj podrži Vučić, što bi im bio veliki vjetar u leđa jer bi ta podrška uticala na veliki broj građana prilikom glasanja", kaže Antić.

Smatra da nije dobro da se političari iz RS pretjerano i otvoreno miješaju u izbore i daju otvorenu podršku partijama u Srbiji i obratno. 

"Ta podrška i ako se daje, mislim da bi trebala da bude mnogo više suptilnija a ne da bude ovako otvorena. Jer ipak izbor vlasti u Srbiji treba prepustiti narodu u Srbiji, i obratno. Logično je da partije daju podršku ideološki bliskim partijama u susednim zemljama, ali mislim da otvoreno i direktno miješanje nije dobro", zaključuje Antić za portal UNA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()