Pismo jednog broja delegata uvod u blokadu izvršne vlasti u FBiH

Delegati koji nisu potpisali pismo poručuju: Upitna legitimnost potpisnika

28.03.2023. 11:07
  • Podijeli:
parlament_federacije - una-6388ab6a3bbd6.webp Foto: UNA

Danas bi Lidiji Bradari, predsjednici Federacije BiH trebala biti dostavljena imena ministara koji bi trebali činiti Vladu FbiH. Međutim, kako stvari stoje, imena bi mogla biti samo “mrtvo slovo na papiru” ukoliko Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH odluči da ne potpiše odobrenje da novi sastav Vlade Federacije BiH ide pred parlamentarce.

Naime, sinoć je grupa delegata iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH pisala Refiku Lendi i tražila od njega da “ne prihvati dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka”.

Pismo samoinicijativno bez dogovora Kluba

Portal UNA je pitao šta o tom pismu misle delegati iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH koji nisu potpisnici pomenutog pisma.

Irfan Čengić, delegat u Domu naroda Federacije BiH za portal UNA kaže da na žalost nije upoznat sa pismom, niti mu je ponuđeno da ga potpiše.

Isti odgovor portalu UNA dao je i Dževad Hadžić, takođe delegat u Domu naroda Federacije BiH iz Kluba Bošnjaka.

“Ako se poziva Refika Lendu da ne potpiše saziv nove Vlade Federacije BiH, to je onda uvod u blokadu izvršne vlasti u Federaciji BiH”, kaže za portal UNA Hadžić.

Kaže da ne zna kako i na koji način, i na osnovu čega su kolege potpisale to pismo, jer ne postoji nikakva saglasnost unutar Kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda.

“Pretpostavljam da je to lično pismo, bez stava Kluba Bošnjaka. Nije bilo nikakvog poziva za sjednicu Kluba, i mislim da je upitan legitimitet, jer su potpisnici to predstavili kao da je dominantna volja biračkog tijela Bošnjaka. Međutim, to nije ni izbliza tako, ako se uzme u obzir, kako i na koji način su ti neki ljudi izabrani u Dom naroda.

To nije izborna volja građana, to je nešto sasvim suprotno, vršeni su pritisci, a bilo je i drugih načina, da ne koristim grube riječi”, ističe za portal UNA Dževad Hadžić.

Smatra da ovakvim istupima Refik Lendo delegitimira sebe kao predstavnika Bošnjaka, nego stalno istupa u interesu SDA i DF-a.

“To i jeste ključni problem, on bi trebao da štiti i interese Bošnjaka”, rekao je Hadžić.

Kadrovska rješenja koalicionih partnera trebala bi biti poznata danas

Novi sastav Vlade Federacije BiH, odnosno kadrovska rješenja za pozicije ministara trebao bi biti poznat danas nakon što stranke partneri u vlasti u FBiH predsjednici FBiH Lidiji Bradari dostave imena kako bi ona mogla pristupiti imenovanju Vlade FBiH.

Bradara bi nakon toga imenovanje trebala dostaviti potpredsjednicima Federacije BiH čiji je potpis za novu Vladu FBiH također potreban.

Koalicioni partneri smatraju da bi se sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj bi se imenovala nova Vlada mogla održati 6. aprila, iako je izvjesno da će imenovanje nove Vlade FBIH morati biti podržano novim odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojeg ne priznaju vlasti u RS, jer potpredsjednik FBiH Refik Lendo sasvim izvjesno nema namjeru podržati sastav Vlade koju čine samo stranke Osmorke i HDZ-a.

HDZ-u bi u novoj federalnoj Vladi dobio šest ministarstava, dok bi premijer FBiH trebao biti Nermn Nikšić, lider SDP-a BiH, a ostala ministarstva pripasti strankama Trojke te NES-u i SBiH-u.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()