Petrovićeva pobjeda uvjerljiva, ali nedovoljna za reinkarnaciju SDS-a

Trijumf koji će im donijeti "vjetar u leđa" ili novu uljuljkanost

24.03.2023. 07:28
  • Podijeli:
Ljubisa Petrovic SDS Bijeljina_Facebook-641c8af1c645e.webp Foto: Facebook/SDS Bijeljina

Dominantna podrška koju je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović dobio od svojih sugrađana na nedavnom neuspjelom opozivu, vratio je samouvjerenost SDS-ovih funkcionera u njihovim javnim nastupima. Međutim, prema mišljenju naših sagovornika, pomenuti trijumf može biti dobar "vjetar u leđa" najvećoj opozicionoj partiji u Republici Srpskoj ali nikako nije dovoljan sam po sebi.

Za politikologa Anu Rajić ishod referenduma u Bijeljini je očekivan ali ne i ubjedljivost kojom se do njega došlo, a riječ je o 17.000 glasova razlike u korist Petrovića. Smatra da je razlika kojom je odbačena inicijativa 16 partija koje su pokrenule opoziv iznenađenje čak i za najveće optimiste iz štaba aktuelnog gradonačelnika.

Narod glasao protiv krilatice ‘dva loša ubiše Miloša’

“Razlozi za takve uvjerljive rezultate u dobroj mjeri leže u činjenici da je narod glasao protiv krilatice ‘dva loša ubiše Miloša’. U ovom slučaju narod je odlučio da su ovih 16 partija lošije od Ljubiše Petrovića, te s tim u vezi smatram da rezultati nisu produkt samo i isključivo podrške koju gradonačelnik nesumnjivo uživa u Bijeljini”, ističe naša sagovornica.

Primijetan je, dodaje ona, i ogroman angažman vrha SDS-a i odbora te partije iz drugih opština i gradova na očuvanju izborne volje građana.

“SDS je nesumnjivo na krilima Petrovića, poslije godina sumraka i velikih poraza napokon uspio ostvariti jednu veliku i ubjedljivu pobjedu nad političkim protivnicima, u prvom redu tu mislim na SNSD. Pobjeda u Bijeljini sama po sebi, ma koliko ona bila uvjerljiva, SDS-u ne znači previše u smislu ubiranja njenih plodova za neku ozbiljnu reinkarnaciju te partije. Da bi ugrozio vladajuću partiju, SDS mora izvršiti ozbiljnu reorganizaciju, konsolidaciju i osnaženje svoje partijske organizacije i infrastrukture na svim nivoima”, kaže Rajićeva.

Dobra pozicija ali potrebne određene promjene

Dodaje da Petrovićeva pobjeda može biti određeni podstrek i vjetar u leđa najvećoj opozicionoj partiji u RS, ali da to ne može biti dovoljno dugoročno.

“Za ozbiljne rezultate SDS mora imati permanentan rad na terenu i trasirane nove, realne i autentične politike okrenute ka običnim građanima. Smatram da će uspjeh SDS-a na narednim i svim budućim izborima najviše zavisiti od toga u kojoj mjeri će uspjeti postići pomenuto. Što se tiče Petrovića, pobjeda ga ne bi trebala uninati, jasno je da mu građani zamijeraju u najvećoj mjeri određenu inertnost i indolentnost. Iako ima jako dobru političku poziciju da obezbijedi i naredni mandat kao gradonačelnik Bijeljine, mora prije svega mijenjati određene segmente svog rada i ponašanja da bi to i ostvario”, kaže naša sagovornica.

SNSD pokušao svaki scenario

Kada je SNSD u pitanju, Rajićeva kaže da ne postoji scenario koji ova partija nije pokušala, ali da im Bijeljina još uvijek ostaje “neostvareni san”. 

“Imajući u vidu da je protiv opoziva glasalo više od dvije trećine izašlih na referendum, jasno je da su poslate određene snažne poruke vladajućima. Biće zanimljiva reakcija predsjednika te partije i eventualne sankcije prema lokalnom SNSD-u, kao i generalno potezi koje će povući poslije dešavanja u i oko te partije u posljednje vrijeme”, zaključila je naša sagovornica.

Narcisoidnost vodi u otriježnjenje

Podsjećamo, novinar Saša Bižić uspješno je u razgovoru za naš portal predvidio pobjednika u bijeljinskom odmjeravanju snaga ali je odmah naglasio da on ne mora da znači siguran reizbor Petrovića na izborima sljedeće godine.

"Bilo bi krajnje pogrešno da ga pobjeda ispuni nekom specijalnom narcisoidnošću. Jer, njegovo ukazivanje na korupciju jeste vrijedno pažnje, ali, ako je jedina dimenzija političkog djelovanja, nije dovoljno za dugoročniju, a pogotovo ne za rastuću podršku, i u Bijeljini, a i van nje. Tako da, ako u tom fahu ne bude određenih korekcija ili zaokreta, lako se može desiti da pobjeda nad inicijatorima opoziva bude jednokratna, a da na prvim narednim izborima uslijedi otriježnjenje, pa i 'hladan tuš', što se tiče procenta glasova", zaključio je Bižić.


 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()