Petković odmah reagovao: Članstvo u NATO-u može izazvati sukobe

On je podsjetio da je odluka svih relevantnih institucija u BiH, da BiH prije svega bude vojno neutralna i ne bude članica nijednog vojnog saveza.

08.04.2024. 20:16
  • Podijeli:
Milan Petković-65055283e4639.webp Foto: RTRS

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković smatra da bi članstvo BiH u Natou moglo da izazove nove netrpeljivosti i sukobe na prostoru zemlje.

"Očito da /predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis/ Bećirović nije upoznat o dosadašnjim odlukama skupština u BiH, a prije svega Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti zemlje", izjavio je Petković Srni.

On je podsjetio da je odluka svih relevantnih institucija u BiH, da BiH prije svega bude vojno neutralna i ne bude članica nijednog vojnog saveza.

Petković smatra da je to svima i potrebno i korisno, zbog svih sukoba koji su se dešavali na području BiH, ali i Balkana.

"Jedino nas vojna neutralnost dovodi do pomirenja na ovim prostorima. Ukoliko bi se eventualno, po bošnjačkoj želji, BiH priključivala Natou, to bi moglo samo da izazove nove netrpeljivosti i nove sukobe na ovim prostorima", istakao je Petković.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nije protiv toga da postoji saradnja sa Natom.

Petković je naveo da je saradnja u određenim momentima bila i do sada, te dodao da je sigurno da Republika Srpska i njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, neće prihvatiti članstvo BiH u Nato, bar ne u ovom trenutku.

"Ukoliko se bude smatralo da građani to žele, onda se o tome može razgovarati, eventualno izjašnjavanjem putem referenduma, ali u ovom trenutku sigurno ne postoji volja javnosti koja bi željela da vidi BiH u Natou", zaključio je Petković.

Bećirović je danas pozvao NATO da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()