Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova*, evo kako je glasala BiH

U Strasbourgu su bili i članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Еurope Saša Magazinović (SDP), Sabina Ćudić (Naša stranka), Snježana Novaković Bursać (SNSD) i Branislav Borenović (PDP)

17.04.2024. 09:29
  • Podijeli:
kosovo zubin potok tanjug ap-65b7f55cb6f38.webp Foto: AP Photo/Marjan Vucetic

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope podržala je danas, 16. aprila prijem Kosova* u članstvo Vijeća Evrope i pozvala Vijeće ministara da donese takvu odluku.

U Strasbourgu su bili i članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Еurope Saša Magazinović (SDP), Sabina Ćudić (Naša stranka), Snježana Novaković Bursać (SNSD) i Branislav Borenović (PDP).

Ćudić i Magazinović podržali su prijem Kosova* u članstvo Vijeća Evrope, a protiv prijema glasali su Novaković Bursać i Borenović.

Nacrt Mišljenja o zahtjevu Kosova* za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova* u Vijeće Evrope podržao je 131 zastupnik, dok je 29 glasalo protiv, a 11 je bilo suzdržano.

Konačnu odluku za prijem Kosova* u Vijeće Evrope donose ministri vanjskih poslova država članica, što bi se trebalo dogoditi u maju, a Vijeće ministara takvu odluku usvaja dvotrećinskom većinom.

Kako se glasalo o prijemu možete pogledati i na linku OVDJE.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()