Palo pomirenje: DNS se vraća u vlast

Poslije dvije godine DNS na čelu sa Nenadom Nešićem i SPS Gorana Selaka se vraćaju u vlast u Republici Srpskoj

28.10.2022. 21:42
  • Podijeli:
Nenad Nešić DNS foto Pixsell:Dejan Rakita-1666986109131.webp Foto: Pixsell/Dejan Rakita

Demokratski narodni savez (DNS), stranka na čijem čelu je Nenad Nešić, vratiće se u vlast u Republici Srpskoj.

Nakon tačno dvije godine palo je pomirenje s Miloradom Dodikom (SNSD). Njima će se pridružiti i Socijalistička partija Srpske (SPS) čiji predsjednik je Goran Selak, piše Klix.

Zbog nesuglasica i razmimoilaženja u vođenju političkih i drugih procesa, DNS i SNSD-e su u oktobru 2020. godine raskinuli političko partnerstvo koje je trajalo dugih 15 godina. Nešić je tada pod pritiskom vladajućih struktura podnio i ostavku na funkciji v. d. direktora Puteva RS.

Članovi i simpatizeri DNS-a su čak organizovali i kratke saobraćajne blokade zbog lošeg odnosa SNSD-a prema DNS-u. Nakon toga, Nešić je pokušao napraviti jak opozicioni blok sa SDS-om, PDP-om i Nebojšom Vukanovićem, ali to nije dugo potrajalo, pa je DNS nastavio, kako su ga nazvali, trećim putem.

U konačnici razlaz i sa vlasti i sa opozicijom je rezultirao potpunim fijaskom DNS-a na proteklim izborima (ukupno 28.502 glasa za NSRS) kao i samog Nenada Nešića u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda (34.955 glasova) dok na državnom nivou više neće imati niti jednog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

DNS će u budućem sazivu Narodne skupštine RS imati četiri poslanika, a ni jedan od njih nije dobio direktan mandat već svi ulaze s s kompenzacione liste. Socijalistička partija Srpske (SPS) će imati tri poslanika. Brojka od sedam ruku dodatno će ojačati većinu koju predvodi Dodikov SNSD.

Za očekivati je da će Nešić i Selak, odnosno njihove stranke, zauzvrat dobiti neko od ministarskih pozicija u budućoj Vladi RS ili direktorske funkcije u javnim preduzećima.

Za kraj recimo i da je Nešić juče čestitao pobjedu Dodiku uz nadu da će lider SNSD-a "naredne četiri godine utrošiti na obezbjeđivanje nacionalnog jedinstva srpskog naroda u RS, kao i da će raditi na zaštiti ustavne pozicije RS unutar BiH."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()