Opozicija iz Republike Srpske traži poništenje izbora

Predali žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH, tvrde da imaju nepobitne dokaze

29.10.2022. 16:57
  • Podijeli:
opozicija _zahtjev_brojanje_una-1664978202688.webp Foto: Una

Opozicija iz Republike Srpske predala je danas žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) i zatražila poništenje izbora za predsjednika RS.

“Nema odustajanja, nastavljamo borbu za istinu i pravdu. Desila se organizirana krađa i mi smo predali izbornu žalbu CIK-u i Apelacionom vijeću Suda BiH. Predlažemo CIK-u da našu žalbu ocijeni i donese da se utvrđuje da je došlo do nepravilnosti te se poništavaju izbori za predsjednika RS-a u roku od 14 dana od donošenja odluke”, rekao je Borisalv Borenović, lider PDP-a.

Žalbu su predali PDP, SDS i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, a prema Borenovićevim riječima, uz žalbu su dostavili neosporne činjenice, koje su neoborive sa 117 tačaka i sa stotinama priloga.

“Sada je na potezu CIK da donese odluku najranije za tri, najkasnije pet dana, a ukoliko ne, onda je proslijeđuju Apelacionom odjelu Suda BiH koji ima rok od 72 sata da odluči”, rekao je Borenović.

Jelena Trivić je istakla da je minimalno 20 poslanika u Narodnu skupštinu RS-a ušlo izbornim inženjeringom.

“Dobar dio dokaza se odnosi na sjednicu CIK-a. Gospodin Arnautović (Suad, predsjednik CIK-a op.a.) je sinoć ličio na falsificirani glasački listić. Ako se do brojeva došlo na nelagalan način onda su sabrani nelegalni podaci. Do podataka se došlo na neustavan način. Zašto nismo dobili podatke s kontrolnog brojanja”,  rekla je Trivić.

Ona je istakla da će se na ovaj način ubiti "povjerenje u državu".

“Sada se pojavljuju nule i tamo gdje nisu bile, nakon kontrolnog brojanja. Ima instanci i nakon CIK-a”,  zaključila je Trivić.

Nebojša Vukanović rekao je da ne vjeruje institucijama koje su "zarobljene".

"Ne očekujem pozitivan rezultat, a moja leđa su spremna za pendrek. Ovo zahtijeva otpor i spreman sam i da budem uhapšen. Zanimljiva je šutnja Delegacije Evropske unije i Ambasade Njemačke, jer dobar dio odgovornosti je i na strancima - rekao je Vukanović.

Vukota Govedarica iz SDS-a rekao je da je BiH "protektorat međunarodne zajednice".

“Zemlja je višestruko okovana kriminalom i korupcijom i iluzija je da CIK bude nezavisan. Očekivao sam da će ti ljudi odraditi posao i pokazati kako se bori protiv kriminala i korupcije. Zašto nema izvještaja iz centra za brojanje? Ne vjerujem da će žalba biti prihvaćena, ali Apelaciono vijeće Suda BiH je više puta preinačilo odluku CIK-a”,  rekao je Govedarica.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()