On je najdugovječniji partijski lider u bivšoj Jugoslaviji: 33 godine vodi stranku

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković nalazi se na čelu te političke stranke pune 33 godine, po čemu je bez premca na prostoru bivše SFRJ

14.03.2023. 22:30
  • Podijeli:
jugakolaz (1) Cropped.jpg Foto: UNA

Drašković je izabran za predsjednika SPO na današnji dan 1990. godine i jedan je od tek dvojice partijskih vođa iz prve godine obnovljenog višestranačja koji i dalje drže lidersku palicu.

Sa više od trideset godina stranačkog rukovođenja u svih šest država nastalih na teritoriji „druge Jugoslavije“ mogu da se pohvale još samo predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin (od 29. jula 1990) i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. Partije koje predvodi najdugovečniji ex-Yu liderski trojac već godinama nemaju bitniji uticaj na političkoj sceni, a sa pozicije šefa stranke nisu ih pomjerili ni brojni partijski raskoli i izborni neuspjesi.

I dok Vuk Drašković i Ugljanin, makar javno, još ne razmišljaju o tome da napuste stranačko kormilo, Šešelj je odmah nakon prošlogodišnjih aprilskih izbora najavio povlačenje sa funkcije predsjednika partije na kojoj se nalazi od 23. februara 1991. godine. Šešelj je za portal N1 rekao da se „nada da će na Kongresu u maju biti izabran novi predsjednik stranke“, ali je napomenuo da nijedan lokalni odbor SRS nije prihvatio njegovu želju da više ne bude na čelu stranke, piše N1.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()