Okončana burna rasprava o kriminilizaciji klevete: "Ovo nema ni u Sjevernoj Koreji"

Današnja rasprava među narodnim poslanicima protekla je burno

22.03.2023. 14:14
  • Podijeli:
nsrs.jpg

Rasprava o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, vezano za uvrštavanje klevete i uvrede u krivična djela, okončana je danas.

Podsjećamo, rasprava o ovom zakonskom rješenju juče je trajala nekoliko časova. I današnja rasprava među narodnim poslanicima protekla je burno.

Dok su poslanici vladajuće koalicije tvrdili da je zakon usmjeren prvenstveno na suzbijanje laži u javnom prostoru i pozvali da zajedno odbrane zdravu javnu riječ, opozicionari su predloženi nacrt kritikovali nazivajući ga diktatorskim i ocjenjujući ga opasnim po demokratski ambijent i slobodu govora u RS.

Nije prošlo ni bez poređenja sa zapadnim zemljama, a upućene su i kritike na račun evropskih institucija koje traže da se ovakav Nacrt zakona povuče.

"Ovaj zakon je digao na noge puno njih. Kod nas je u redu da svako izrekne laž i da za to ne odgovara. Da li je način da mi uzmemo telefon, dobijemo poruku, ne znam ni ko nam je poslao poruku ali to je lijepo, fino zvuči, niti je istina, niti je provjereno, niti je tačno. Je li to sloboda govora, je li sloboda da uvrijedite nečiju porodicu, da naprvite problem u nečijoj porodici", poručio je poslanik Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Banjac se osvrnuio i na visinu sankcija, te je kazao kako sankcija treba da postigne efekat na onoga ko je pričinio krivično djelo.

"Efekat se mora postići i to sud takođe procjenjuje. U Francuskoj je kazna za uvredu 25.000 evra. Razlika između klevete i uvrede je velika. Kleveta je mnogo opasnija, ona proizvodi posljedice po to lice i po cijelu porodicu. Ambasadori su najglasniji po ovom pitanjua,  a to sve imaju u svojoj zemlji", kazao je Banjac te poručio da mu nisu jasni predstavnici EU zajednice koji se ponašaju kao da je počeo treći svjetski rat.

Ovakvim stavovima narodnih poslanika okupljenih oko vladajuće koalicije, usprotivili su se poslanici opozicije koji su poručili da se ovim zakonom uvodi diktatura.

"Ovo nema ni u Sjevernoj Koreji. Problem je što je u Francuskoj šest puta veća plata i to se ne može porediti s nama. Izgleda da se ne smije ništa reći sto vama nije u interesu", poručio je poslanik SDS-a Tomica Stojanović.

Poslanici vladajuće koalicije pozvali su sve poslanike da zajedno odbrane zdravu javnu riječ.

"Želimo da imamo zdrave medije, zdravo informisanje i zdravu javnu riječ. Imamo isti cilj, ali idemo različitim putem. Hajde da zajedno u ovome učestvujemo da odbranimo zdravu javnu riječ", poručio je poslanik SNSD-a Igor Žunić.

"Ovo je tako loš Nacrt da se ne može zajedno raditi", odgovorio je Igor Crnadak, poslanik PDP-a.

U završnoj riječi ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, podsjetio je da su se u toku dvodnevne rasprave mogli čuti različiti stavovi vezani za svrhu donošenja predmetnih izmjena i dopuna zakona, gdje su one interpretirane tako da ograničavaju slobodu govora, medija kao i da se usvajanjem istih nastoji postići za cilj da se zaštite nosioci javnih funkcija.

"Pojedini poslanici banalizovali su predložene izmjene i dopune, a imajući  u vidu da sredstava javnog informisanja imaju bitan uticaj na sistem, imam potreba da u završnom obraćanju naglasim da je cilj donošenje zakona zaštita dostojanstva, tjelesnog i duhovnog integriteta. Nacrt bez obzira što ima propisane sankcije ima za svrhu isključivo prevenciju. Namjera predlagača nije bila bilo koja vrsta cenzure i sloboda izražavanja i govora, a još manje je bila nmajera da se štite nosioci javnih fukncija", poručio je Bukejlović i dodao:

"Republika Srpska je demokratiski uređeno društvo koje garantuje slobodu medija i svih svojih građana. Ovaj zakon u svakom mogućem smislu promoviše istinu i tražiće od svakog da stoji iza onog što je izrekao. Svima nam je potrebno istinito informisanje a tome će ovaj zakon da doprinese. Moramo imati nultu toleranciju. Imaćemo obimne javne rasprave i svi će moći iznijeti svoje sugestije", zaključio je ministar pravde RS.

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()