Oglasila se i SDA: Pozdravljamo odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH

Izražavamo žaljenje što Trojka, SNSD i HDZ nisu podržali izmjene Izbornog zakona kojeg je ranije predložila SDA

26.03.2024. 19:37
  • Podijeli:
sda_bakir - una-1664745342534.webp Foto: UNA

"SDA pozdravlja odluku Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ove izmjene će osigurati poštenije i transparentnije izbore, te spriječiti najveći dio zloupotreba na biračkim mjestima", saopćeno je danas iz SDA u vidu reakcije na današnju odluku  Christiana Schmidta.

“Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane Visokog predstavnika bio je jedini mogući scenarij nakon što je vladajuća koalicija SNSD, HDZ i Trojka opstruirala i praktično odbila njegovo usvajanje u Parlamentanoj skupštini BiH. Time su pokazali kome nisu u interesu fer i pošteni izbori.

Izražavamo žaljenje što Trojka, SNSD i HDZ nisu podržali izmjene Izbornog zakona kojeg je ranije predložila SDA, jer bi se time izbjegla reakcija Visokog predstavnika, a integritet izbornog procesa riješio na sveobuhvatniji način.

Posebno pozdravljamo dio odluke kojom se presuđenim ratnim zločincima zabranjuje kandidovanje na izborima”, zaključili su iz SDA.

Podsjećamo, Christian Schmidt obratio se danas javnosti i saopćio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona.

“Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ja želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa mojim mandatom. Ovo radim za sve građane BiH“, kazao je Schmidt.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()