NSRS sutra o kriminalizaciji klevete: Najavljena protestna šetnja

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija

17.07.2023. 22:10
  • Podijeli:
nsrs nsrs-649b160f37253.webp Foto: NSRS

Narodna skupština Republike Srpske bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim je između ostalog predviđeno da se kleveta tretira kao krivično djelo, a propisane su i novčane kazne.

Narodna skupština RS je krajem marta usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Brojne kritike

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem poziva poslanike NSRS da odbace Vladin prijedlog o kriminalizacije klevete i time zaustave višegodišnju destrukciju medijskih sloboda u RS i kršenja prava na slobodu izražavanja i informisanja novinara, aktivista civilnog društva i svakog građanina, koji se usudi kritkovati ili dovoditi u pitanje zakonitost postupaka i odluka vladajuće koalcije.

Poslanik Partije demokratskog progresa u NSRS Igor Crnadak smatra da ovaj zakon napada svakog čovjeka u Republici Srpskoj, ali da su najugroženiji predstavnici medija.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević upozorava da bi usvajanjem ovog zakona građani, mediji, udruženja i svi slobodnomisleći ljudi bili u velikoj opasnosti od političkog progona.

"Borba za bolje sutra"

Prema njegovim riječima, Prijedlog zakona o kriminalizaciji klevete predstavlja jedan od onih momenata oko kojih građani, mediji, udruženja, političari i svi koji se bore za bolje sutra u ovoj zemlji moraju da budu složniji nego ikad.

"Želim da iskažem svoju punu podršku medijskim radnicima i pozovem građane da nam se sutra pridruže u mirnoj protestnoj šetnji za slobodu govora i za povlačenje ovog zakona sa dnevnog reda jer to je naša građanska ali i civilizacijska dužnost", kazao je Miličević.

Protestna šetnja zbog kriminalizacije javne riječi najavljena je za sutra u 09.00 sati od Trga Krajine do Narodne skupštine gdje je za 10.00 sati zakazana sjednica na kojoj je druga tačka dnevnog reda Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()