Ništa od usaglašenog zajedničkog Prijedloga Izbornog zakona

A da se danas održavaju izbori, bili bi raspisani i provedeni po aktuelnom Izbornom zakonu

27.04.2024. 19:30
  • Podijeli:

Iako su bh. lideri prošle sedmice najavljivali da će do petka usaglasiti Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, to se nije desilo. No, Prijedlogaa ovoga zakona svakako ne manjka budući da je u parlamentarnoj proceduri već njih nekoliko. Javnost je time sluđena, jer bi lokalne izbori u BiH Centralna izborna komisija trebala raspisati najkasnije do 9. maja, zbog čega ostaje nejasno po kom Izbornom zakonu će to uraditi i ko će ih i kako provesti.

Nisu uspjeli bh. lideri do kraja ove sedmice usaglasiti se oko zajedničkog Prijedloga Izbornog zakona. Ali će se, kako kaže lider HDZ-a, u narednih desetak dana pred Vijećem ministara naći onaj koji je već u proceduri. Riječ je, vjerovatno, o prijedlogu Ministarstva pravde u kojem, dodaje Čović, su uključene i tehničke izmjene, CIK i bh. Predsjedništvo.

"Čini mi se da ćemo moći ići u tom pravcu, ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi da pokušamo ono što svi želimo - domaćim snagama donositi rješenja a jedno od ključnih je izborno zakonodavstvo s obzirom da ulazimo u jedan ciklus pripreme za lokalne izbore i zbog tog sam maloprije naglasio. Mi ćemo učiniti sve da damo ključni doprinos, da više nikada ne treba niko nametati ništa u BiH", kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

A da se danas održavaju izbori, bili bi raspisani i provedeni po aktuelnom Izbornom zakonu, usvojenom u Parlamentu BiH, više puta mijenjanog u Parlamentarnoj skupštini, i posljednji put tehnički unaprijeđenog od strane Kristijana Šmita. Tvrde ovo iz Koalicije "Pod lupom".

"To je jedino izborno pravilo po kojem se mogu trenutno organizovati i provesti izbori u BiH", kaže Dario Jovanović, Koalicija „Pod lupom“.

S ovim je saglasan i nekadašnji član CIK-a Vehid Šehić. Iako je dogovor političkih lidera da se novi Prijedlog Izbornog zakona usvoji na nivou BiH, odnosno u Parlamentarnoj skupštini, Šehić smatra da prostora da se po tom eventualnom novom zakonu izbori ne bi stigli provesti.

"Mi znamo da se zakoni moraju donijeti, kad je u pitanju državni nivo, u oba doma, moraju se objaviti u Službenom glasniku, s obzirom da nam predstoje praznici prvomajski, ne vidim kako i na koji način bi mogao parlament usvojiti eventualno neke svoje izmjene Izbornog zakona", ističe Vehid Šehić, nekadašnji član CIK BiH.

I član Republičke izborne komisije Aleksandar Radeta vjeruje da će izbori biti raspisani po Šmitovom zakonu. No nije saglasan da se izbori ne bi mogli raspisati po novom Prijedlogu koji bi bio usvojen u bh. parlamentu. I to je, poručuje, i poželjno. No ukoliko se to ne desi, za razliku od ostalih sagovornika, ne isključuje mogućnost da izbori u Republici Srpskoj budu raspisani po Izbornom zakonu kojeg je usvojila Narodna skupština, iako on još nije stupio na snagu.

"Pošto je usvojen, dovoljno je da se jedan dan objavi u Službenom glasniku po hitnom postupku, i praktično moglo bi se na osnovu tog zakona i sprovesti izbori, tako da postoji mogućnost da to bude a da li će biti zavisi od politike", ističe Aleksandar Radeta, član Republičke izborne komisije u ostavci))

U parlamentarnoj proceduri na niovu BiH već postoje dva Prijedloga Izbornog zakona, SDA-ov koji samo čeka potvrdu Doma naroda, te već spomenuti Prijedlog Ministarstva pravde, dok je u najavi i treći, onaj kojeg najavljuju bh. lideri, a na kojem rade Radne grupe.

"Pitanje je zanimljivo zbog toga što bi zapravo pristajanje na dodatne izmjene trenutnog Izbornog zakona u kojem se nalaze i amandmani koji su doneseni odlukom visokog predstavnika jeste zapravo priznavanje upravo takvih izmjena i zanimljivo je vidjeti da li će se ići u izmjene ili dopune ili čak u donošenje potpuno nove zakonske procedure i na koji način će zapravo biti izbjegnut vakuum gdje je visoki predstavnik u svojoj odluci ostavio vrlo ograničen prostor u kojim članovima Izbornog zakona se može intervenisati", kaže Dario Jovanović, Koalicija „Pod lupom“.

U svakom slučaju, nema jednostavnog zaključka, osim da su, iako je ostalo vrlo malo vremena, još sve opcije otvorene i do 9. maja sve je još uvijek neizvjesno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()