Nikako da ugleda svjetlost dana: Politika koči novi zakon o državnim službenicima

Riječ je o dobrom zakonu, koji je reformski i u skladu sa principima zemalja Evropske unije i mnogim razvijenim državama širom svijeta

20.10.2023. 07:11
  • Podijeli:
mladi pixabay-63d2931878034.webp Foto: Pixabay

Novi zakon o državnim službenicima u Republici Srpskoj koji bi trebalo da uvede red pri zapošljavanju u javnoj upravi, nikako da ugleda svjetlost dana. Radna grupa je završila svoj posao, napisala rješenja usklađena sa pravilima Evropske unije, ali dokument nikako da se nađe pred ministrima u Vladi Srpske, odnosno poslanicima republičkog parlamenta.

Član radne grupe za izradu novog zakona o državnim službenicima Aleksandar Radeta navodi da su još prije juna ove godine završili posao i proslijedili skrojena rješenja nadležnom Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

- Vlada treba da odluči kada će se taj zakon naći na usvajanju. Struka je rekla svoje, a sve ostalo zavisi od politike - kazao je “Glasu Srpske” Radeta.

Naglasio je da je riječ o dobrom zakonu, koji je reformski i u skladu sa principima zemalja Evropske unije i mnogim razvijenim državama širom svijeta.

- Sve što je pozitivno u zakon je ugrađeno. Ima na hiljadu poboljšanja u odnosu na sadašnji zakon, od zapošljavanja, ocjenjivanja, ali i mnogih drugih stavki. Sve zamjerke koje smo imali do sada eliminisane su iz novog prijedloga zakona o državnim službenicima - poručio je Radeta.

Među ključnim stavkama koje su ugrađene u novi zakon o državnim službenicima, naglašava Radeta, su testiranje na konkursima za prijem radnika u javnu upravu.

- Zakon koji je trenutno na snazi ne predviđa testiranje nego samo intervjue sa prijavljenim kandidatima. Novim zakonom uvodimo testiranje prilikom čega bi u startu bili eliminisani oni kandidati koji su lošiji i ne posjeduju znanje. Zatim prilikom intervjua provjeravali bismo kompetencije budućih službenika, odnosno vidjeli bismo da li su i koliko uopšte spremni za određena radna mjesta - poručio je Radeta.

Naglašava da nova rješenja predviđaju i ocjenjivanje službenika jednom godišnje umjesto dva puta, kao do sada, a unaprijeđen je i sam disciplinski postupak protiv onih koji naprave određene propuste.

- Predviđeno je formiranje disciplinske komisije poput Odbora za žalbe, koja bi rješavala sve postupke u svim organima uprave. Trenutno imamo situaciju da 95 odsto disciplinskih postupaka padne na sudovima, jer u principu institucije nemaju dovoljno pravnika da bi sprovele disciplinski postupak. Prema sadašnjim propisima za disciplinski postupak potrebna su tri pravnika u institucijama, a ima onih koji taj uslov ne ispunjavaju - rekao je Radeta.

Naglasio je da su unapređenja vidljiva na svakoj stranici pisanog zakona u odnosu na trenutno rješenje, ali da nadležni treba da odluče hoće li ono što je napisano na kraju i proći.

- Vlada treba da donese prvu odluku, koja može naravno da izmijeni sam zakon, a isto to mogu da urade i poslanici Narodne skupštine RS kada i ako taj zakon dođe pred njih. Od nas više ništa ne zavisi. Mi smo svoj stručni dio završili. Šta će biti dalje ne znamo - zaključio je Radeta.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS juče nismo dobili odgovore da li će i kada će se novi zakon o državnim službenicima naći pred ministrima i biti upućen u dalju parlamentarnu proceduru.

Naime, početkom ove godine iz nadležnog ministarstva u Vladi Srpske naveli su da je plan da pomenuti zakon bude pred poslanicima republičkog parlamenta u drugom kvartalu ove godine. Prošao je i treći kvartal, ali to zakonsko rješenje nije usvojeno u Vladi Srpske i proslijeđeno dalje na adresu Narodne skupštine RS.

Podzakonska rješenja

Aleksandar Radeta rekao je da je nakon usvajanja novog zakona o službenicima potrebno donijeti i nekoliko podzakonskih akata za primjenu samog zakona.

- I za donošenje tih podzakonskih akata biće potrebno dodatno vrijeme. Ali njihova izrada može da počne tek nakon što zakon prođe svu proceduru usvajanja - kazao je Radeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()