Nešić traži od MUP-a FBiH i TK da zaštite srpske povratnike

Cilj ovakvih napada, smatra on, jeste da se i “ono malo srpskih povratnika u FBiH iseli”

30.01.2024. 22:11
  • Podijeli:
nenad nesic anadolija 22-6530443446eb0.webp Foto: Anadolija

Ministar sigurnosti Nenad Nešić zatražio je od MUP-a FBiH i MUP-a Kantona Tuzla da preduzmu sve mjere na zaštiti srpskih povratnika i hitno otkriju osobu koja je napalo Radmilu Simić iz lukavačkog naselja Tumare.

"Ovo je drugi napad na Simićevu, a da ni prvi iz augusta nije rasvijetljen. Primjetno je da se kod nerasvijetljenih napada na povratnike u FBiH, isti redovno ponavljaju. Žalosno je da nisu otkriveni počinioci zlodjela na Vozući, napada na staricu u Mostaru, kao ni učesnici incidenata u Konjicu i Zenici. Ako MUP FBiH nije u stanju ili ne želi osigurati sigurnost srpskih povratnika, onda to treba i da kažu", ističe Nešić.

Cilj ovakvih napada, smatra on, jeste da se i “ono malo srpskih povratnika u FBiH iseli”.

"Neshvatljivo je da do danas nije riješen prošlogodišnji nestanak starice Jovanke Đurić iz Tumara, da je Simićeva napadnuta već drugi put, a da nije povećan stepen sigurnosti i da nisu preduzete mjere za zaštitu srpskih povratnika u Tumare", kazao je Nešić i podsjetio da je u opštini Lukavac prije tri godine nestao i Vaskrsije Tubić i da ni taj slučaj još nije rasvijetljen.

Tvrdi da su, nažalost, Srbi u FBiH došli u situaciju da se svako jutro pitaju jesu li svi na broju i ko je noćas napadnut, a da lokalne vlasti prema njima nemaju ni toliko empatije da osude napade i zaštite ih.

Nešić je poručio i da će se lično zauzeti da Republika Srpska pruži pomoć i zaštitu Srbima koji žive u FBiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()