Nema poskupljenja struje u Republici Srpskoj

Kako je istaknuto, u okviru tarifnih grupa neće postojati podgrupe

04.03.2024. 16:00
  • Podijeli:
Strujomer_struja_digitalni strujomer_Foto Pixabay-6442958187db5.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Odluka Ustavnog suda neće dovesti do povećanja cijena električne energije za potrošače u Republici Srpskoj, zaključeno je na današnjem sastanku, kojeg je organizovao premijer Radovan Višković, saopšteno je iz Vlade RS.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Elektroprivrede (ERS) Luka Petrović, ministri u Vladi RS Petar Đokić i Miloš Bukejlović, te predstavnici Regulatorne komisije za energetiku.

Na sastanku je, kako se u saopštenju dodaje, usaglašeno da će Regulatorna komisija za energetiku donijeti rješenje kojim će se prilagoditi odluci Ustavnog suda o tarifama za obračun električne energije.

Kako je istaknuto, u okviru tarifnih grupa neće postojati podgrupe.

Višković je istakao da su predstavnici Republike Srpske brzo djelovali nakon odluke Ustavnog suda RS i donijeli odluku kako električna energija ne bi poskupila za građane.

Poručio je da Vlada RS neće dozvoliti da cijena struje bude povećana i da će iskoristiti sve mehanizme da ostane najjeftinija u regionu, kao i do sada.

Podsjećanja radi, Ustavni sud RS odlučio je da tarife za obračun električne energije nisu u skladu sa Ustavom RS.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknada za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljaniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()