Nema Budžeta institucija BiH: Zbog reformskih zakona, ovaj problem u drugom planu

Za UNU potvrđeno da bi se ovaj dokument naredne sedmicem ogao nači na Savjetu ministara

29.02.2024. 20:00
  • Podijeli:

Institucije Bosne i Hercegovine još nemaju budžet i da nije seta reformskih zakona oko kog vladajuća većina nema saglasnost, ovaj problem bi vjerovatno bio u centru pažnje.

Ovako je dokument vrijedan milijardu 35 miliona maraka, pao u drugi plan iako ga, poručuju partneri sa nivoa BiH, niko više ne spori.

Institucije Bosne i Hercegovine od početka godine finansiraju samo tekuće troškove, režije, plate, kredite. Kapitalnih ulaganja nema, jer nema ni budžeta.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD: ((Budžet je usaglašen, njega niko više ne spori, trebalo bi da prođe proceduru.

Teoretski, ovaj, najvažniji finansijski dokument bi se već naredne sedmice mogao naći na Savjetu ministara.
Ministarstvu finansija svi budžetski korisnici su dostavili svoje planove potvrđeno je Unu.

Marinko Čavara, predsjedavajući PS BIH: ((Mi više puta iniciramo da se ponovo obnovi procedura, znamo da je bio na Vijeću ministara, pa da je vraćen ministarstvu na doradu i da Predsjedništvo BiH predlaže proračun. ))

Sanja Vulić, šef kluba SNSD u PSBiH: ((Na osnovu svega onoga što su dogovorili lideri u Mostaru možemo vrlo brzo očekivati usvajanje budžeta. Mislim da je ostalo još usaglašavanje kako to već biva..))

Najveće nesuglasice izazvao je zahtjev Ministara odbrane za nabavku naoružanja. Helez je tražio milijardu i 700 miliona KM, dok cijeli budžet prelazi tek 1,3 milijarde.

"Vjerovatno će to biti i u novom budžetu, da su obustavljeni svi višegodišnji projekti koji se odnose na ministarstvo odbrane, nabavka helikoptera, kamionima i svim drugim, a ostali su višegodišnji projekti vezani za UIO BiH, nabavku objekata", kaže Šerif Špago, šef kluba SDA u PS BiH.

Milan Dunović, poslanik DF u PS BiH: ((Mi smo prošle godine slušali kako je ovo najbrže formirano Vijeće ministara i najbrže formiran budžet. Sada je ista ta vladajuća većina. Ja kao zastupnik nikakv prijedlo budžeta nisam vidio. Nikakvu infomraciju nisam dobio po tom pitanju.))

U januaru je Fiskalni savjet usvojio fiskalni okvir za za period '24-'26. Ovogodišnji budžet porastao je 40 miliona u odnosu na prošlogodišnji.

Branislav Borenović, poslanik PDP u PS BiH: ((Budžet od 1,35 mlrd, rekordan, uspjeli su da dogovore budžete koje vrlo vješto troše.))

Očekivano, najveći "potrošači" i ove godine će biti institucije sa velikim brojem zaposlenih poput Ministarstva odbrane, OSA-e, SIPA-e, Granične policije, UIO BIH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()