Nakon burne rasprave, izglasan Savjet ministara BiH

Ko riječi nemoralnost i nestručnost vezuje za novi saziv ministara, kome smeta Nenad Nešić, a kome bi bilo svejedno i da zmaja od Šipova vidi u fotelji?

25.01.2023. 14:37
  • Podijeli:

Uprkos protivljenjima određenog broja poslanika, izglasan je Savjet ministara BiH. 

Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa ili 21 ukoliko među ostalim glasovima, pored onih koji su protiv, bude i suzdržanih. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici imao je samo jednu tačku dnevnog reda - potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Savjeta ministara BiH.

Ovom odlukom imenovani su ministri: Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova, Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora,  Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davor Bunoza (HDZBiH) za ministra pravde. Edin Forto (Naša stranka) novi ministar komunikacija i prometa, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) ministrica civilnih poslova, Nenad Nešić (DNS) ministar sigurnosti, Zukan Helez (SDPBiH) ministar odbrane i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) ministar za ljudska prava i izbjeglice.

"Skandal ministri i korona učesnici, licemjerje i dvoličnost". Tako je predstavnik opozicije i predsjednik PDP Branislav Borenović opisao imenovanje ministara Savjeta ministara BiH i naglasio da je opozicija protiv imenovanja.

"Svako traži svoj dio plijena" - kaže Borenović i dodaje da je sve "ziro level i obična farsa", jer kako kaže, niko i nema očekivanja.

"Ovo je puka podjela fotelja, privilegija, oduživanje za lažne performanse i glumatanje u izbornoj kampanji. Ništa nas više ne može iznenaditi. Ne samo mi ovdje, već i javnost smo potpuno anestezirani od onoga što se predlaže. Ne bi me iznenadilo da je ovdje predložen i zmaj od Šipova", kazao je Borenović.

Šerif Špago (SDA) takođe je protiv novog saziva Savjeta ministara BiH i kaže da je očekivao da će struktura Savjeta ministara BiH biti bolja. Posebno je izdvojio ministra Stašu Košarca protiv kojeg je podnesena prijava za nasilje u porodici.

"Znamo kakvi su standardi u Evropskoj uniji", kazao je on.

Bilo je riječi o diplomama, krivičnim prijavama, sudskim procesima i biografijama ministara.

Miroslav Vujičić ispričao je anegdotu "mogla si se i bolje udati", aludirajući na to da je sastav Savjeta ministara mogao biti i bolji, kazavši da su Bošnjaci i Hrvati izabrali najbolje kandidate, ali da su Srbi mogli izabrati i bolje. Napomenuo je da ne sumnja u Zorana Tegeltiju, ali sumnja u kandidaturu Nenada Nešića, predsjednika DNS, za ministra sigurnosti BiH.

"Nešić nije predlog SNSD. Da se kojim slučajem glasa pojedinačno, ja ne bih glasao za njega, ali pošto se glasa u paketu podržavam Savjet ministara u kojem sjede i moje kolege koji imaju znanje i ne sumnjam u predsjedavajuću Savjeta ministara", rekao je Vujičić koji je poslanik SNSD i koji je prethodnih dana javno sa ostatkom SNSD iz Istočnog Sarajeva rekao da se protivi kandidaturi Nenada Nešića, što je Milorad Dodik odbacio i rekao da će uprkos neslaganjima unutar stranke Nešić biti izglasan za ministra.

"Građani us umorni od naših prepucavanja", kazao je Darko Babalj.

"Sve je isto samo njega nema, kao što pjesma kaže, a ko je taj koga nema, to više i nije bitno", kazao je Babalj.

On je napomenuo da "teško da će biti bolje Republici Srpskoj".

"RS je dobila jedno značajno ministarstvo, a to je Ministarstvo sigurnosti gdje je predložen Nenad Nešić, čovjek nije bio ni izabran a već imamo izjave kolege Vujičića koji kaže da se ne slaže sa tim izborom. Postavljam pitanje svima nama da li je to normalno u kakvom društvu živimo? Imamo cirkus od rijaliti šoua dnevno političkih izjava, trebalo bi mi dva dana da nabrajam šta su jednu drugima govorili", kazao je Babalj.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je za svoje zamjenike imenovala Zorana Tegeltiju i Zukana Heleza, buduće ministre finansija i odbrane.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()