Najave sankcija bankama politički predstavnici Republike Srpske ocjenjuju kao demonstraciju sile

Još nije saopšteno o kojim bankama je riječ, niti kakve posljedice to ostavlja po bankarski sektor i korisnike usluga tih banaka

19.03.2024. 20:30
  • Podijeli:

Pomoćnik američkog ministra finansija u Sarajevu Anna Morris, još 7. marta upozorila je da bi se banke koje sarađuju sa fizičkim i pravnim licima, koji su sankcionisani u SAD, i same mogle naći na istoj listi.

Još nije saopšteno o kojim bankama je riječ, niti kakve posljedice to ostavlja po bankarski sektor i korisnike usluga tih banaka.

Sjedinjene Američke Države su do sada sankcionisale ukupno 28 osoba i 18 kompanija iz Bosne i Hercegovine.

Prije šest dana na listu su dodati Branislav Okuka, Jelena Pajić Baštinac i Srebrenka Golić, zbog, kako su to u Ministarstvu finansija SAD nazvali, podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, organizacijom i provedbom ceremonije obilježavanja "Dana Republike Srpske".

Od banaka se traži da sa sankcionisanima ne posluju ili će i samo snositi posljedice.

"Oni samo jednu stvar tu mogu da urade, a to je da zabrane isnostrano poslovanje ... ja ću povući svoje račune... da vidimo kako će ljudi moći da ostvaruju svoja radna prava", kazao je Milorad Dodik, predsjendik Republike Srpske.

Pored mogućnost zabrane međunarodnih novčanih transakcija, moglo biti dovedeno u pitanje i korišćenje kartice određene banke u inostranstvu. Podsjećamo, američki Visa i Mastercard prije dvije godine obustavili su poslovanje u Rusiji.

"Ako su upitanju stranci ... vrijeme će pokazati, mi ćemo opstati", istakao je Vojin Mitrović, ministar privrede.

"Ja kad bih rekla, a imam nekih pretpostavki, mogao bi me neko optužiti za širenje panike... povjerenje blago poljuljano", smatra Jelena Trivić, Narodni fornt (profesor Ekonomskog fakulteta u BL).

Eventualne sankcije bi za bilo koju banku mogle da znače potpuni slom, upozoravaju ekonomisti.

"Većina banaka koja bi bila svedena na obavljanje samo unutrašnjeg platnog prometa ... ne bi bila konkurentna... većina sredstava kroz inostranu komunikaciju", naglasio je Bojan Lučić, ekonomista.

Najave sankcija bankama politički predstavnici Republike Srpske ocjenjuju kao demonstraciju sile.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()