Na kandidatskim listama bilo 42,1 odsto žena

Uspjeh žena na izborima daleko je niži od njihove zastupljenosti na kandidatskim listama

28.10.2022. 20:58
  • Podijeli:
izbori_denis kapetanovic - pixsell-1664727841923.webp Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Na kandidatskim listama za opšte izbore u BiH bilo je 42,1 odsto žena, što je malo povećanje u odnosu na izbore prije četiri godine, navedeno je u analizi koju je danas objavila Agencija za ravnopravnost polova BiH.

"Povećanje procenta žena na kandidatskim listama tokom proteklih opštih izbora je malo više od zakonskog minimuma od 40 odsto. Međutim, kao i uvijek, uspjeh žena na izborima daleko je niži od njihove zastupljenosti na kandidatskim listama", saopšteno je iz Agencije.

Agencija je zabilježila pad u procentu izabranih žena u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u odnosu na 2018. godinu, kada ih je bilo 21,4 odsto, a ove godine svega 16,66 odsto.

Na entitetskom nivou bilježi se veoma malo povećanje zastupljenosti žena, tako da je u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ izabrano 26,53 odsto, a u Narodnu skupštinu Republike Srpske 18 odsto žena.

U kantonalnim skupštinama došlo je do malog smanjenja izabranih žena sa 31 na 30 odsto.

Najveći pad bilježi se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji je, inače, u proteklom sastavu bio jedina skupština sa jednakim brojem poslanika žena i muškaraca, a sada je registrovan pad sa 47 na 33 odsto žena poslanika.

"Očekuje se da će, kao i do sada, procenti u zakonodavnim tijelima tokom mandata bilježiti izvjesni porast u korist žena, najviše zbog odustajanja muškaraca od mandata iz raznih razloga", napominju iz Agencije za ravnopravnost polova BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()