Ministar Forto ima prijedlog kako zadržati niskobudžetne aviokompanije u BiH

Na platformi X.com (bivši Twitter) je podijelio vijest koja bi mnoge mogla obradovati...

05.09.2023. 18:20
  • Podijeli:
Wizz Air_Viz er_avion_Foto Pixabay-63a4738fb0b09.webp Foto: Pixabay

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto održao je drugi sastanak sa rukovodstvom svih aerodroma u BiH i Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA).

Nakon sastanka organizovanog u cilju poboljšanja aviosaobraćaja u BiH, Forto se obratio medijima.

"Interes BiH je promet našim aerodromima. Sve drugo što se nalazi između toga je stvar vlasnika aerodroma. Svaki aerodrom ima svoju vlasničku strukturu. Država ne posjeduje aerodrome.

"Svjetski trend su nove politike koje na drugačiji način pregovaraju oko aviolinija. U regiji su se počeli nametati agresivno. Iz Tuzle je jedna aviokompanija prebacila poslovanje u drugu državu. Proglašenje moratorija za odlazeće turiste, to je 3,6 miliona KM koje će država dati, Direkcija će dati aerodromima sljedeće godine. Proći će se i certifikacija aerodroma. Radit ćemo redovne sastanke i vidjeti šta ćemo za 2025. Ovo je jedan namet koji se ukida", kazao je Forto.

Nakon sastanka, ministar Edin Forto se oglasio i putem društvenih mreža. Na platformi X.com (bivši Twitter) je podijelio vijest koja bi mnoge mogla obradovati...

"Predložit ću da Vijeće ministara ukine taksu za odlazeće putnike u 2024. godine, koju su naši aerodromi naveli kao uzrok odlaska aviokompanija. To je poticaj od BiH za aerodrome u iznosu 3,6 miliona KM u 2024. god. Hvala direktoru BHDCA Čedomiru Šušnjaru na razumijevanju i saradnji", napisao je Edin Forto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()