Lukić za UNU: Ne plašim se Šmita, Ukaz predsjednika RS će biti objavljen sutra

Imenovan za v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske

08.07.2023. 19:13
  • Podijeli:
Milos Lukic-64a99469b4d75.webp Foto: SNSD.org

"Ne plašim se Kristijana Šmita, Službeni glasnik RS će sutra objaviti Ukaz predsjednika Republike Srpske o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske", poručio je za UNU Miloš Lukić, novoizabrani v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

On je na pomenutu funkciju izabran danas nakon telefonske sjednice Vlade RS, a nakon što je Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na istu funkciju. Odluka je danas objavljena i u samom Službenom glasniku RS.

Podsjećamo, Devušićeva se na direktorskoj funkciji zadržala samo mjesec dana. Prije nje, ostavku je dao i njen prethodnik, Vladimir Janković, a odstupanja sa pozicije se pripisuje pritiscima u vezi sa objavljivanjem odluka OHR-a, na kojima snažno insistira međunarodna zajednica, odnosno neobjavljivanja, kako očekuje aktuelna vlast u RS. Ukaz koji je potpisao prvi čovjek RS, Milorad Dodik, odnosi se na odluku Narodne skupštine RS koju je visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, koga u Republici Srpskoj ne priznaju, poništio napravivši izmjene u Krivičnom zakonu BiH, kojima su propisane sankcije u vidu dugogodišnjeg zatvora za neobjavljivanje njegovih odluka.

Međutim, novoizabrani direktor tvrdi kako sličnog straha, nema.

"Službeni glasnik RS, kao i sve institucije Republike Srpske su starije od kancelarije visokog predstavnika i za sve nas u Republici Srpskoj mnogo važnije. A sobzirom na to da u Bosni i Hercegovini imamo čovjeka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik mi u Službenom glasniku ćemo se prema njemu tako i odnositi. Prvi zadatak nam je, naravno, da objavimo Ukaze o proglašenju Zakona koje je potpisao predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i drago mi je što ću moći učestvovati u tom procesu. To će biti još jedne u nizu objava Službenog glasnika koje se još od januara 1992. godine, od kada je objavljena prva, odnose na važne odluke koje donose instuitucije Republike Srpske", poručio je Lukić za naš portal.

Dodao je kako je Vladu RS upoznao sa činjenicom kako im stoji na raspolaganju, te da će se Ukaz predsjednika objaviti sutra.

"Što se tiče odluka građanina Savezne Republike Njemačke, Kristijana Šmita, on ih kao i dosada može donositi, kao što donosi sve odluke u svom privatnom životu, da li će negdje ići  na odmor ili šta će danas ručati ali kao što ne objavljujemo ni te njegove privatne odluke nećemo ni ove  kojima on umišlja da može donositi određene zakone", rekao je novoizabrani direktor Službenog glasnika RS.

Inače, pomenutim Ukazom, koji je Dodik juče potpisao, prestaje obaveza objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku Republike Srpske. Šmit je, sa druge strane, 1. jula donio odluku o izmjenama Krivičnog zakona BiH prema kojima se za neprovođenje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()