Lideri EU sastaju se u Briselu, BiH čeka zeleno svjetlo

Ukoliko bude zeleno svjetlo to je, naglašava on, zvanični početak pregovora BiH i screening starta odmah

21.03.2024. 07:45
  • Podijeli:
brisel eu bih reuters-654b989acd656.webp Foto: Reuters

Lideri EU će danas na samitu u Bruxellesu odlučiti otvoriti pregovore s BiH te zatražiti od Vijeća izradu pregovaračkog okvira kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti.

Stoji to u nacrtu zaključaka koje će Evropsko vijeće usvojiti na samitu danas I sutra.

"Nastavno na preporuke Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropsko vijeće odlučuje otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Vijeće se poziva da usvoji pregovarački okvir kad budu poduzeti relevantni koraci utvrđeni u preporukama komisije iz 12. oktobra 2022. godine", piše u nacrtu.

Stavljanje ove rečenice u nacrt rezultat je dogovora zemalja članica na sastancima za pripremu Evropskog vijeća.

Mi se nadamo da će se preporuka Evropske komisije uvažiti i da ćemo onda suštinski biti šampioni evropskih integracija regije, jer smo u najkraćem roku prešli put od dobivanja kandidatskog statusa do otvaranje pregovora, poručuje ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković.

Ukoliko bude zeleno svjetlo to je, naglašava on, zvanični početak pregovora BiH i screening starta odmah.

"Ako se to dogodi to će biti veliki uspjeh i razlog za slavlje u BiH.  Sve što EU bude tražila od nas prije definiranja pregovaračkog okvira svakako se od nas traži. Tu neće biti dodatnih uslova. Na stolu će biti raspoređena samo dinamika uslova koji će odlučivati brzinu približavanja EU. Ne postoji razlog za skepsu u tom slučaju, jer sve što nam slijedi je tehnička stvar", zaključuje ministar Konaković u izjavi za Fenu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()