Krišto: Savjet ministara može podstaći pripreme za potpis

Ona je podsjetila da se zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova usvaja onda kada su formalno utvrđene sve pojedinosti

31.05.2023. 12:28
  • Podijeli:
borjana_krišto_vm-63dbb87950940.webp Foto: Vijeće ministara

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je danas da, što se tiče novog popisa stanovništva u BiH, Savjet ministara samo može podstaći ministarstva i druge nadležne institucije da ubrzaju aktivnosti neophodne za donošenje zakona potrebnog za njegovo provođenje.

"Dva su ključna elementa koja moraju biti definisani, a to su budžet i datum početka popisa stanovništva, a oni ne mogu biti definisani bez utvrđivanja svih drugih popisnih elemenata", istakla je Krišto.

Ona je podsjetila da se zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova usvaja onda kada su formalno utvrđene sve pojedinosti, kao što su datum početka popisa, popisna pitanja, iznos finansiranja, mapa popisnih krugova, metodološki dokumenti, sprovođenje nabavke IT opreme i niz drugih.

"Nakon provođenja svih ovih aktivnosti Agencija za statistiku BiH sa entitetskim statističkim zavodima izradiće nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, te ga uputiti ka Savjetu ministara, koji ga upućuje u dalju zakonodavnu proceduru", rekla je Krišto, odgovarajući na delegatsko pitanje Zlatka Miletića u vezi sa činjenicom da je popis stanovništva u BiH sproveden 2013. godine, a još nema nagovještaja o novom.

Komentarišući dobijeni odgovor, Miletić je rekao da u budžetu za iduću godinu treba planirati potrebna sredstva za ove namjene, za šta je, prema njegovim riječima, potrebno više od 40 miliona KM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()