Kosovo se naoružava: Nova opasnost ili više poruka Beogradu

Više u prilogu Danke Savić

17.01.2024. 19:43
  • Podijeli:

Jedna od tema samita u Davosu biće i situacija na Kosovu i Metohiji. A, na vijest da će SAD prodati Prištini protivtenkovsko raketno oružje "Javelin", između ostalih, burno je reagovao i Kremlj, koji je oštro osudio ovakvu najavu.

Javelin je savremen prenosivi protivoklopni raketni sistem, dometa od 2 do 2.5 km, a osnovna uloga im je uništavanje oklopnih vozila. To je lako prenosivi sistem, koristi se sa ramena i ima tandem-bojevu glavu, odnosno napredniju tehnologiju. Navođen je infra crvenim kratkotrajnim talasima, po principu "ispali i zaboravi raketu". Međutim, ove rakete ne predstavljaju noćnu moru za Srbiju koja je daleko jača kada je naoružanje u pitanju, kažu stručnjaci.

"Inače, te rakete se u naoružanju američke vojske nalaze već od prije 2000. godine. One su svoju prvu borbenu upotrebu imale 2003. godine u Iraku. Ogroman broj tih raketa isporučen je i Ukrajini u toku ove specijalne ruske vojne operacije i one se kao takve i dan danas nalaze tu u upotrebi. Znači, u suštini to je jedno protivoklopno oružje malog dometa i njegova namjena jeste u borbi protiv oklopnih vozila, tako da što se tiče opasnosti za Srbiju kao teritoriju i njihovo ispaljivanje, mislim da ne postoji neka velika opasnost", kaže Saša Mićin, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Možda nije opasnost, ali poruka koju šalju je ozbiljna indirektna provokacija i dolijevanje ulja na vatru u trenutku kada su već povećane tenzije na Zapadnom Balkanu.

"Kosovo nastoji da na neki način, iako Srbija to ne priznaje i BiH između ostalog, da se razvija kao država pa i u tom segmentu da odu neku stepenicu više. Ali opet činjenica da se Kosovo naoružava nije dobra poruka ako uzmemo u obzir trenutne odnose Srbije i Kosova", smatra Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.

Nisu samo Sjedinjene Američke Države koje naoružavanjem, krše sve dogovore.

"Turska snažno podržava naoružavanje kosovskih snaga i otvorene su im mogućnost da kupuju naoružanje od amerikanca, nešto da dobiju i kroz donaciju. Gledajući iz ugla Beograda to je jako bolno. Ali, s druge strane Vučić i njegov tim su svjesni da su to pravila igre", izjavio je Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda.

Igre u kojoj učestvuju tri igrača, a od njihovih pravila zavisi budućnost Kosova. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()