Košarac: Dvostruki aršini Borjane Krišto

Predsjedsavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto nema pravo da srpskim ministrima uskrati mogućnost da na sastancima sa međunarodim zvaničnicima iznesu stavove u ime Republike Srpske

22.11.2023. 11:18
  • Podijeli:
stasa-kosarac-una-6 Cropped (1).jpg Foto: UNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa  Staša Košarac istakao je da niko, pa ni predsjedsavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto nema pravo da srpskim ministrima uskrati mogućnost da na sastancima sa međunarodim zvaničnicima iznesu stavove u ime Republike Srpske.

"Uskraćivanjem tog prava, napadaju se legitimno izabrane institucije Republike Srpske i njene politike zasnovane na Dejtonskom sporazumu, a koje se isključivo fokusiraju na mir, stabilnost i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda", napisao je Košarac na "Instagramu".

Košarac je podsjetio da je više puta javno upozorio na činjenicu da srpski ministri u Savjetu ministara ne dobijaju pozive da prisustvuju sastancima predsjedavajuće Krišto i delegacije Savjeta ministara sa visokim zvaničnicima iz regiona, EU i svijeta.

"Proteklih nekoliko mjeseci bilježimo minimalno četiri takva slučaja, gdje su na sastancima sa predsjedavajućom Krišto bili i bošnjački ministri, ali iz Republike Srpske niko", naveo je Košarac.

On je ocijenio da bi se u najboljem slučaju jednom mogao desiti propust ili potkrasti greška, ali da ponavljanje ovakve prakse dokazuje da postoji vrlo jasna i drska namjera Krištove da iz razgovora sa međunarodnim zvaničnicima isključi predstavnike Republike Srpske u Savjetu ministara.

"Dodatni paradoks leži u tome što je gospođa Krišto među najglasnijim zagovornicima legitimnog predstavljanja. Čemu onda dvostruki aršini? Da li se gospođa Krišto zapitala da li je Republika Srpska imala legitimnog predstavnika na sastanku sa /generalnim sekretarom NATO-a/Jensom Stoltenbergom ili sa /predsjednikom Evropske komisije/ Ursulom fon der Lejen u Savjetu ministara?", upitao je Košarac.

On je istakao da je asolutno neprihvatljivo takvo ponašanje. "Intenzivno razmišljamo o našim narednim postupcima i budućim mjerama kojima ćemo odgovoriti na ovako negativnu praksu", naveo je Košarac.

Kada sa sastanka budu isključeni srpski ministri, istakao je Košarac, onda ne može da se govori o delegaciji Savjeta ministara, već o predstavnicima Federacije.

"Nazovite stvari pravim imenom! Sa punim pravom postavljamo pitanje vjerodostojnosti, tačnosti i kredibiliteta stavova koji se u ime BiH iznose u razgovorima bez prisustva srpskih ministara", naveo je Košarac.

On je istakao da Republika Srpska ima šta da kaže i da će u njeno ime govoriti njeni legitimno izabrani predstavnici na nivou BiH.

"To nije naš hir, nego Ustavom i Dejtonom zagarantovano pravo", naveo je Košarac.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()