Konaković: Važan povećan fokus Vašingtona na zemlje Zapadnog Balkana

Konaković je rekao da očekuje nastavak proaktivne uloge Sjedinjenih Država u procesima koji su ključni za funkcionalnost i stabilnost BiH

08.07.2023. 13:52
  • Podijeli:
konakovic (2)-6458dda15b32f.webp Foto: Anadolija

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković je tokom susreta sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom naglasio važnost povećanog fokusa i interesa američke administracije prema zemljama zapadnog Balkana.

Konaković je rekao da očekuje nastavak proaktivne uloge Sjedinjenih Država u procesima koji su ključni za funkcionalnost i stabilnost BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

On je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Državama na kontinuiranoj podršci institucijama BiH u sprovođenju reformi na putu ka evroatlantskim integracijama, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavine prava.

Tokom susreta, koji je održan na marginama dvodnevne Međunarodne konferencije "Dubrovnik forum 2023", bilo je riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, putu BiH u EU, kao i regionalnoj saradnji.

Eskobar je naglasio snažnu podršku američke administracije nastavku procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana u EU.

On je naveo da su Sjedinjene Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i da "vanredne prilike u BiH, regionu i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD na prevladavanju trenutnih prepreka i ubrzanju potrebnih reformi u procesu evroatlantskih integracija". 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()