Konaković: Usvojiti neke od zkaona iz 14 prioriteta kako bi otvorili pregovore

Konaković je naglasio da pitanje sudija Ustavnog suda BiH mora biti riješeno prije ulaska BiH u EU, te da je logično da tada sudije budu iz BiH

05.07.2023. 17:25
  • Podijeli:
konakovic (2)-6458dda15b32f.webp Foto: Anadolija

Političari u BiH imaju cijeli juli i pola avgusta da usvoje neke od zakona iz 14 prioriteta kako bi se otvorilo poglavlje konačnih pregovora BiH sa EU i da se dodatni fondovi približe BiH, izjavio je danas ministar inostranih poslova  Elmedin Konaković.

Konaković je naglasio da pitanje sudija Ustavnog suda BiH mora biti riješeno prije ulaska BiH u EU, te da je logično da tada sudije budu iz BiH, kao i da je prijedlog stranke Narod i pravda čiji je lider da se oni "biraju prema posljednjem popisu".

"Da otvorimo teme, da vidimo kako se to može riješiti, ali nikako ne treba udarati na ustavni poredak BiH", rekao je Konaković novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara.

Konaković kaže da stranka Narod i pravda neće kočiti procese u BiH.

On je današnju sjednicu Vijeća ministara ocijenio kao "interesantan mali test" zbog toga što su, kako kaže, ministri "došli sa grčem u stomaku" nakon svega što se desilo na političkoj sceni.

"Pokazali smo da je važno raditi svoj posao i pokušavati napraviti neke dogovore jer samo od toga građani BiH imaju koristi. Mora se raditi, jer kada se sve blokira najveću cijenu će platiti građani BiH", kaže Konaković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()