Konaković ponovo o Komšiću: Gdje su pomaci njegove politike, šta imamo od njegove tuče hrvatskom stranom?

Konaković je kazao da hoće da pokažu da postoji dobra volja da se riješi osnovno pitanje kada je pitanje o izbornom zakonodavstvu

26.01.2024. 11:23
  • Podijeli:
Dino_Konakovic_press_foto_UNA-65b3882addb64.webp Foto: UNA

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je uoči sastanka sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom komentarisao dnevnopolitička dešavanja i sukob sa članom Predsjedništva Željkom Komšićem.

Konaković je kazao da hoće da pokažu da postoji dobra volja da se riješi osnovno pitanje kada je pitanje o izbornom zakonodavstvu, uklanjanje nacionalnih prefiksa i neki drugi načini organizovanja samih izbora

"Nisu me iznenadili načelni otkazi SDA i DF-a, oni su rekli to. Povukao sam paralelu, kada smo mi kao stranka dobili poziv za Neum, procijenili smo da je to politička šteta. Mogli smo ostati kući, puno lakše je bilo. Mi smo odlučili da odemo naći neka rješenja i čak trpimo političku štetu. Njima su na prvom mjestu njihove stranke i gledaju kroz prizmu izbora, njima su sitnošićarski stranački interesi", kazao je Konaković.

O prijedlogu HDZ-a o izbornom zakonu kazao je da to na tragu njihovog (HDZ) prijedloga iz Neuma, ali da je rješenja moguće naći samo u sklopu cjelokupne izborne reforme.

"Svaka od strana nešto traži. Mi tražimo brisanje etničkog prefiksa, tražimo bolje pozicioniranje građanskog u odnosu na etničko. Ponavljam, iako bih volio nemoguće je da se probudimo u građanski uređenoj državi. Ne pristajemo da bude ultimativno etničko rješenje i tražimo bolji omjer", rekao je Konaković.

Istakao je da su u Neumu bili blizu, ali da se nisu složili sa jezičkom terminologijom i nije bilo dorečeno.

Ustavni sud

O Ustavnom sudu BiH rekao je da treba tražiti rješenja pa i ići u pravcu toga da stranci nikada i ništa ne odlučuju, ali da upravo oni koji traže da stranci ne odlučuju povlače poteze koji tjeraju strance da odlučuju i da se u takvom ambijentu ne može naći dogovor.

"Ustavni sud je garant opstanka Bosne i Hercegovine, dok Milorad Dodik priča o secesiji svakodnevno je i najavljuje. Zna on da je to institucija koja spašava u pravnom smislu bilo kakav pokušaj i vodi ga u potpunu administrativnu i svaku drugu izolaciju. O dugoročnim rješenjima jesmo spremni razgovarati", poručio je Konaković.

Naveo je i da ljudi koji su članovi političkih partija ne bi trebali biti u Ustavnom sudu.

"Vukoja je čovjek koji je dva puta biran na pozicije u Predstavničkom i u Domu naroda na nivou države. Sekretari ne smiju biti bliski političkim partijama. Dva put su ga birali SDA, DF i druge stranke upravo na tu poziciju kojom su potvrdili da nema političku pripadnost, povezanost možda ima. Sama SDA i DF su to potvrdili dizanjem ruke za njega dva puta", kazao je Konaković.

Odnos sa Mađarskom

Rekao je da misli da je Mađarska podrška Bosni i Hercegovini iskrena i da je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto snažan zagovornik integracije BiH u Evropskoj uniji i da je on to pokazao diskusijama, glasanjem i lobiranjem.

"Stalno upozoravam mađarske vlasti na potpuno poštivanje Ustava BiH i za sada mi se čini, bez obzira što je Dodik entitetski predsjednik da Mađarska drži i suštinski i protokolarno respekt Bosne i Hercegovine", rekao je Konaković.

Naveo ja da nema ništa protiv toga da Mađarska podrži projekte u RS-u jer je to dio BiH, ali da je Mađarska pokazala da nije jednoentiteski opredijeljena i da se sa nekim Orbanovim stavovima ne blizu ne slaže.

O Željku Komšiću

O Željku Komšiću je kazao da je brzo reagovao na njegovu izjavu i da su pravili i pravopisne greške.

"Ja sam govorio šta su mi svjedoci tog sastanka rekli, šokiran sam da se on čudi što sam ja prenio ono što on pokazuje da misli. Da li postoji neko od vaših medija, iko kome je Željko Komšić poslao poruku da apeluje na otvaranje pregovora sa EU. Nema nijedna Viber poruka da je član Predsjedništva, da ne kažem sjeo, njemu je to mrsko putovati, hodati i raditi, da je poslao poruku pomozite da Bosna i Hercegovina otvori pregovore. Iznenađen sam da se on pravda za nešto što demonstrira da misli. On je na sastanku u Briselu u decembru imao tu retoriku, govorio je neka sačekajte da oni sve to ispune. On to gleda stranački, on ne gleda to kao budućnost opstanka djece u Bosni i Hercegovini", rekao je Konaković.

On misli da se time jača pozicija Trojke, to su razlike. Komšić nije rekao nijedno slovo afirmativno o otvaranju pregovora.

"Da vam ne pričam u New Yorku šta je radio, a šta je trebao raditi. Dogovorio dvije bilaterale pa mu se poklopili termini za 10 dana. Umjesto Scholzu otišao kod Južnokorejanca", kazao je Konaković

Rekao je da se tu pokazuje patriotizam, da mu je neupitan ratni, ali da ne vidi mirnodopski i da vidi samo stranački.

"Zamislite vi kako reaguje evropski zvaničnici kada predstavnik najvažnije institucije dođe i bude nezainteresovan i čak suprotno diskutuje. Kaže neka iscijedite vi to, pa ako Trojka ne natjera Dodika da vam isporuči svih 14 prioriteta nemojte im dati pregovore. Nije on to rekao na ovaj način, ali takvim konceptom, jezikom govori. Ja ga pozivam da prestane sa privatnim aktivnostima. Ne hotele o čemu čitam, nego neka sjede na avion i ode negdje kao patriota i objasni ljudima šta znači otvaranje pregovora. Njegove tuče sa hrvatskom stranom zanimljivo je, ali šta Bosna i Hercegovina ima. Šta imamo što je Plenkovića nazvao Putinom, gdje su pomaci njegove politike", kazao je Konaković.

Podsjećamo, sinoć je Konaković kazao da je saznao da je Komšić tražio da Evropska unija ne otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, na što je druga strana odgovorila da se radi o laži i da je previše svjedoka sa sastanka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()