Konaković: Cilj članstvo u EU

Konaković je ocijenio da je BiH značajno pojačala napore na usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU

03.04.2023. 15:40
  • Podijeli:
Elmedin Konakovic_Tanjug-6400823377358.webp Foto: Tanjug

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je u Rimu na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana da je novoformirani Savjet ministara napravio niz odlučujućih koraka s ciljem napretka u sprovođenju prioriteta koje BiH treba da ispuni na svom evropskom putu nakon dodjele statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Konaković je ocijenio da je BiH značajno pojačala napore na usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, te da je od januara ta usklađenost gotovo sto odsto.

"Uvjeravam vas da je proces evropskih integracija u središtu našeg programa i da je članstvo BiH u EU naš strateški cilj. Ostvarili smo značajan napredak, ali pred nama je niz reformi koje moramo sprovesti kako bismo ispunili svih 14 ključnih prioriteta", rekao je Konaković u obraćanju na sesiji "Proces evropskih integracija zapadnog Balkana: put naprijed".

On je poručio da BiH računa na trajnu podršku EU, kako za napore u potrazi za postizanjem političkog konsenzusa, tako i za pružanje tehničke pomoći i stručnosti u usvajanju potrebnih reformi, saopšteno je iz Ministarstva inostarnih poslova u Savjetu ministara.

Konaković je u svom obraćanju rekao da status zemlje kandidata za članstvo u EU, koji je BiH nedavno dobila, predstavlja pozitivnu poruku građanima da je budućnost u EU.

On je rekao da je evropska perspektiva regiona instrument za očuvanje i širenje mira, stabilnosti i prosperiteta za sve zemlje jugoistočne Evrope, te dodao da će BiH i dalje biti konstruktivan partner svim susjedima.

U Rimu je nakon ministarskog sastanka održana i konferencija "Nova vizija zapadnog Balkana: EU pristupanje i regionalna sigurnost". 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()