Kome je budžet pogača, a kome pita

Sjednica na ivici incidenta

13.12.2023. 20:35
  • Podijeli:

Drugog dana zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske, poslanici su razmotrili Prijedlog budžeta za narednu godinu dok je u toku rasprava u vezi sa izvršenjem budžeta. I danas burno ali i na ivici incidenta.

Pred kraj godine teme ustaljene ali i najvažnije o budžetu. Za narednu godinu, ukupan okvir iznosi 5, 735 milijardi maraka. Povećan je za četiri odsto. Predviđena su i povećanja između ostalog za socijalna davanja ali i investicije u iznosu od 162 miliona maraka.

''Lična primanja veća su za 5 odsto ili 50 miliona, materijalni troškovi iznose 200 milona i veći su za 29 miliona, penzije su milijardu i 780 miliona i veće su za 170 miliona, boračka davanja iznose 467 miliona i povećana su za 38 odsto,’’ obrazložila je Zora Vidović e ministarka finansija Republike Srpske.

Budžet je napravljen u skladu sa mogućnostima rekao je Igor Žunić predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

''Ovaj budžet je napravljen od onoga što u ovom trenutku imamo da ne opteretimo ni privredu a da ne uskratimo sva ona prava koja smo do sada dali,'' smatra Žunić.

Iz redova opozicije kritike na račun budžeta uz ocjenu da nema razvojni kapacitet.

''Ovaj vaš budžet pokazuje da smo jedna siromašna kuća sa domaćinom koji se širi po selu i hoće da bude veliki i glavni baja. E, to je ovaj budžet koji ste vi napravili,'' reakcija je Igora Crnatka predsjednik Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Budžet je ko pogača, slikovito opisuju iz SNSD-a, dok iz SDS-a uzvraćaju da je kao pita.

''Ta pogača će biti tolika od tog brašan koje imamo. I ne može da bude drugačija, nemamo više brašna, tolika je pogača ali je ponta da ta pogača kada se napravi bude ravnomjerno i pošteno raspoređena, da svako od te pogače dobije komad pa koliki god da mu pripada,'' kazao je Žunić.

A njegov opozicioni kolega kaže:

''Slikovito je gospodin Žunić govorio o budžetu u kontekstu sastojaka od kojih se pravi pogača i kolika je ta pogača. Da se ne zavaravamo, kada bi imali brašna kao što imamo masla, u selu bismo pozajmili tavu i napraili gospodsku pitu,'' komentar je Vukote Govedarice predsjednika Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ipak, najviše rasprave izazvao je budžet za predsjednika Republike Srpske. Kulminacija današnje rasprave bio je svojevrsni incidnet a sve zbog boračkih pitanja. Učesnici ministar Danijel Egić i poslanik opozicionog Narodnog fronta Radislav Dončić.

‘’Zar je moguće da se ne može objaviti Registar o borcima Vojske Republike Srpske? Evo, ministar se smije. Zato je najbolje da napustite, biće lakše nama svima,’’ riječi su koje Dončić uputio Egiću.

Stigla je i reakcija.

''Vi ste jedan obični manipulator. Krećem od vašeg ranijeg performansa na Kostrešu,'' uzvratio je Egić.

Sedma redovna sjednice biće nastavljena i sutra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()