Kojih je to osam prioriteta Evropska komisija traži da ispune bh. političari?

U četvrtak, 15. decembra, članice Evropske unije će u četvrtak razmatrati dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini

14.12.2022. 14:29
  • Podijeli:
eu-evropska-unija-zastava-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u oktobru je preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, a Vijeće opštih poslova Evropske unije odobrio je jučer kandidatski status za našu zemlju.

Komisija od bh. vlasti očekuje ispunjavanje osam određenih uslova:

1. Prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH

2. Usvojiti zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine

3. Donijeti zakon o sprječavanju sukoba interesa

4. Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

5. odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila

6. Obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja

7. Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima

8. Obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Uslovi su uglavnom vezani za 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Pitanje dodjele kandidatskog statusa za BiH je je pokrenuto nakon što je EU odobrila ovaj status za Ukrajinu i Moldaviju.

BiH ove godine ima relativno negativan izvještaj Evropske komisije. Evropska komisija zaključuje da u ključnim poljima BiH nije učinila nikakav napredak. Loša ocjena u godišnjem izvještaju je razlog zašto su neki komesari bili protiv da se preporuči status kandidata za BiH.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao posljednja zemlja zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova kojeg kao neovisnu državu ne priznaju članice EU-a Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka.

U četvrtak, 15. decembra, članice Evropske unije će u četvrtak razmatrati dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini i očekuje se da će naša zemlja zvanično i dobiti status kandidata.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()