Ko će od sutra biti pozicija, a ko opozicija u Kantonu Sarajevo?

Većina u skupštini je odlučna da Efendićeve ministre, tvrdi Okerić, izbaci iz kantonalne vlade, zbog političkog atentata na Trojku i pokušaja opstruisanja formiranja Federalne vlade

24.10.2023. 20:35
  • Podijeli:

Opoziciju u Kantonu Sarajevu od sutra će, siguran je predsjedavajući kantonalne skupštine iz NiP-a, pored SDA i DF-a, činiti i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Većina u skupštini je odlučna da Efendićeve ministre, tvrdi Okerić, izbaci iz kantonalne vlade, zbog političkog atentata na Trojku i pokušaja opstruisanja formiranja Federalne vlade.

"Normalno je bilo da nastavkom opstrukcija u KS većina okupjena oko Trojke je sve uradila da napravi rekonstrukciju i imenuje novu Vladu KS. Kad kažem novu vladu, novu Vladu KS će činiti stari novi ministri u Vladi KS", kaže Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS (NiP).

Svi osim Almira Bečarevića i Emira Dedovića iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Bečarević, tvrdi Okerić, iza sebe nema nikakvih rezultata, već samo kritike na račun pozicije (vlasti) i ogromnu želju da ostane u ministarskoj poziciji. Bečarević na to odgovara.

"Kada sam kretao vamo moji saradnici su morali da skidaju lance i katance sa mene i sa stolice na kojoj ja sjedim jer toliko mi je ta stolica značajna", kaže Bečarević, ministar komunalne privrede KS (SBiH).

A to da nisu radili, poručuje, daleko je od istine.

"Mi nismo tu imali gotovo nikakvih prijepora. Ja koliko znam samo jedna odluka za ovih 7 mjeseci je bila, ne gdje smo se razišli politički, nego gdje smo se razišli kao ministri, oko jednog pitanja, i mogu vam reći to je bio izbor direktora kantonalne uprave za inspekcijske poslove", ističe Bečarević.

"Ili da politike smognu snage da promjene zakon i da onda kažu da će to biti stvar dogovora politika a ne profesionalizma kako sad stoji u zakonima", smatra Dedović, ministar finansija KS (SBiH).

Saradnja s Trojkom, poručuju iz Stranke za BiH, nije bila moguća jer Trojka, kažu, radi na principu vladavine koja se pokorava ljudima, a ne zakonima, što je za njih, poručuju, neprihvatljivo.

"Određene tačke koje oni nama dostave, smatrali su da ih trebamo prihvatiti bez bilo kakve participacije naše. Veliki broj tih dokumenata koji su nama dostavljani nisu bili usklađeni sa poslovnikom ili nisu bili usklađeni da ustavom", ističe Muamer Bandić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Skupštini KS.

Očito je da slijedi burna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će biti odlučivano o ostavci premijera Nihada Uka, a time i razrješenju aktuelnih ministara od kojih će se, sudeći prema riječima predsjednika Skupštine, svi vratiti u ministarske fotelje, osim Bečarevića i Dedovića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()