Još neizvjesno: Ko će na čelo Oružanih snaga BiH?

Više detalja u prilogu novinarke Danke Savić

26.11.2023. 19:32
  • Podijeli:

Iako se sa procesom imenovanja načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH kasni već gotovo dvije godine, da li će na tu poziciju, u skladu sa ustaljenom rotacijom, sada doći Srbin, i dalje je neizvjesno. 

Stvari bi mogle da budu jasnije već nakon sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH, na čijem dnevnom redu će se naći to pitanje. Već pet godina na čelu Oružanih snaga je Senad Mašović.

Hrvat, Bošnjak, Srbin. Ovako bi trebalo da funkcioniše sistem rotacije po kojem se imenuje načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

 Međutim, u praksi to nije tako.

"Tu poziciju sada obavlja i to već dvije godine izvan mandata gospodin Mašović koji treba da ode sa te pozicije ali ga očito tamo čuvaju upravo oni koji pričaju i prave pometnju oko toga da se u Srpskoj organizuju neke stvari koje su bezbjednosna prijetnja i slično. Dakle, vidjećemo kako će biti", poručila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Za predsjednika Srpske Milorada Dodika nema dileme.

"Srbin treba da bude komandant i on će biti komandant", kazao je Dodik.

Ukoliko se to ne desi i na sutrašnjoj sjednici ne bude izabran Srbin na čelo Oružanih snaga, to je onda jasna poruka da Bošnjaci i njihova politička elita žele sve da prisvoje u BiH i da pokažu da tu nema mjesta za druga dva naroda, poručio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić.

Hoće li konačno Srbin zasjesti na čelo Oružanih snaga moglo bi da bude poznato već sutra. U suprotnom, iz Srpske imaju jasnu poruku.

"Onako kako Željka Cvijanović bude glasala, to će biti podržano u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Tako da se bez naše volje tamo ništa neće dešavati, ako probaju bez naše volje dobiće odgovor iz Narodne skupštine. Mi se nadamo da su oni nešto naučili do sada, ako nisu biće ponavljači, ponovo u isti razred", kazao je NENAD STEVANDIĆ, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

A popravni je zakazan za sutra, kada ćemo vidjeti, koliko je ko naučio do sada. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()