Jedno od brojnih neriješenih pitanja: Šta je sa revizijom UIO BiH?

Više detalja donosi Sanda Arnutović.

03.03.2024. 21:14
  • Podijeli:

Od brojnih neriješenih pitanja u BiH, i raspodjela sredstava Uprave za indirektno oporezivanje već godinama je jedan od njih. Zastupnik u bh. parlamentu i lider novoosnovane stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović zatražio je osnivanje nezavisne vanjske revizorske firme koja bi za period od 2017.-2023. izvršila reviziju rada uprave, te prikupljanja i raspodjele prihoda koje je u tom periodu ostvarila. Stotine miliona maraka stoje na računu uprave, nefunkcionalne dok je jedina i posljednja vanjska revizija indirektnih prihoda obavljena prije 17 godina.

Svi relevantni finansijski podaci ukazuju na to da raspodjela prihoda od indirektnih poreza koje godinama obavlja UO UIO ne odgovara stvarnom stanju. Kazao je ovo državni zastupnik Šemsudin Mehmedović objašnjavajući razloge inicijative upućene bh. parlamentu o osnivanju nezavisne vanjske revizorske firme. A kao potvrdu navoda istakao je finansijske podatke od prvih devet mjeseci prošle godine, gdje je, tvrdi, više nego očigledno da ta raspodjela nije poštena.

"Kada se analiziraju svi navedeni statistički podaci i uzme u obzir činjenica da se trenutna raspodjela prihoda od indirektnh poreza vrši na način da Republici Srpskoj pripada 34,4%, Brčko distriktu 3,55%, i FBiH 62,05%, više je nego očigledno da se ta raspodjela godinama obavlja na štetu FBiH a u korist Republike Srpske", ističe zastupnik u Paralementu BiH Šemsudin Mehemedović.

Više od 250 miliona maraka prikupljenih od putarina stoje na posebnom računu Centralne banke. Lideri stranaka vladajuće koalicije, podsjetimo, u Laktašima su dogovorili da se ta sredstva podijele na način da 160 pripadne Federaciji, a 90 miliona Republici Srpskoj, što je, tvrdi Mehmedović, suprotno odluci UO uprave iz 2018. kojom je propisano da će se poravnanje provesti po utvrđivanju konačne metodologije. No, članovi UO uprave na sjednici održanoj u decembru nisu se uspjeli dogovoriti niti o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda sa Јedinstvenog računa za period oktobar-decembar, niti o raspodjeli prihoda od putarine.

"Mi smo uradili modifikovani prijedlog u odnosu na ono što je danas bilo. Da podijelimo nesporne dijelove, pitali kolege ili pošli od onoga, kad su u pitanju kolege iz Federacije - pa dobro šta vi ne sporite Republici Srpskoj, da se usvoji konačna metodologija, sporite li vi Republici Srpskoj 34,08%, ne sporimo, ajmo to isplatiti Republici Srpskoj, isto s druge strane pitali Republiku Srpsku šta vi ne sporite Federaciji, sporite li vi Federaciji 59, nema veze šta oni traže, ne sporimo, ajmo isplatiti 59, hajmo isplatiti Brčko Distriktu 2 procenta i ostaviti 4,92 oko kojih se ne možemo dogovoriti, i ja se oko toga ne mogu dogovoriti", objašnjava ministar finanasija BiH Srđan Amidžić.

A može se lako dogovoriti, tvrde ekonomisti. Dovoljna je matematika.

"Dosta je jednostavno uzeti prilive ostvarene po osnovu mesta utroška. Tamo gde se izda fiskalni račun, tačno se zna ko je to uradio, gde se nalazi, gde je lociran, da li je Federacija ili Republika Srpska. Po tom osnovu je po meni dosta jednostavno doći do matematičke formule i to nije pitanje političkog dogovora, to je pitanje konkretne struke a ako to predstavlja problem ljudima u UIO vrlo je lako angažovati konsultansku firmu koja će doći i napraviti reviziju priliva", naglašava ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

"Kada je riječ o reviziji, to je itekako potrebno, i najbolje bi bilo da se pravi petogodišnja eksterna revizija, u tom smislu prijedlog gospodina Mehemdovića ima smisla. 0,35
1,02 Mi smo zadržali taj isti model oko koga ne postoji saglasnost i zbog toga ne iznenađuje da pojedini entitetski ministri finansija dolaskom, nedolaskomm blokiraju određeni stvari po pitanju raspodjele samih prihoda", ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Oko 700 milliona maraka na kraju prošle godine stajalo je na računu UIO, koje su prikupili građani. U funkciju se ne stavljaju jer o raspodjeli nema dogovora iako, ako bi se struka pitala, tu nema ništa komplikovano. No gdje se politika umiješa, tu očito 2 plus 2 može biti i 5.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()