Jedna osoba na više funkcija? U Sarajevu nema više, ali ostavki - Ima

Više detalja donosi Sanda Aranutović.

11.03.2024. 20:55
  • Podijeli:

Jedna osoba na više javnih funkcija, dakle i više plata, i sa većom koncentracijom moći. To je prošlost u Kantonu Sarajevo. Poručio je ovo šef Kancelarije za borbu protiv korupcije predstavljajući rezultate od početka primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kanotnu Sarajevo. Tokom prve godine primjene zakona značajan broj nosilaca javnih funkcija je podnio ostavke.

Ovo je spisak osoba koji su podnijeli ostavke sa javnih funkcija tokom prošle godine, odnosno otkada je u KS na snagu stupio Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije. Među njima i Muamer Kosovac, trenutno direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo koji je razriješen sa funkcije člana Odbora za žalbe javnosti, Kenan Magoda, aktuelni ministar kulture i sporta koji je podnio ostavku na funkciju predsjedavajućeg UO Rukometnog saveza BiH, te Abel Baltić, direktor JU “Dom zdravlja“, koji je podnio ostavku na javnu funkciju općinskog vijećnika. No, Baltić, npr. ostavku je podnio tek nakon što mu je dostavljena odluka o postojanju sukoba interesa i poziva na ostavku. I nije jedini.


"Čak 94 osobe su podnijele ostavku od prvog januara 2023. ali ono što je još važnije većina nosioca javnih funkcija je dobrovoljno, samoinicijativno podnijela ostavke, a nešto manji broj nakon postupanja ureda, odnosno nakon pokretanja postupka. U malom broju slučajeva, svega 5, nosioci javnih funkcija su podnijeli ostavke tek nakon što je Ured utvrdio sukob interesa", ističe šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić.


A pored spriječavanja sukoba interesa, u fokusu zakona je i prijava korupcije i zaštita prijavitelja. Ured je tokom prošle godine zaprimio čak 400 prijava korupcije, a prvi put u cijeloj Federaciji zaštićeno je sedam prijavitelja.

"Nije mala stvar ni da je Ured za borbu protiv korupcije već u najkraćem mogućem roku nakon usvajanja zakona, od 01.01.2023. bio u potpunosti i spreman i kapacitiran da počne primjenjivati ovaj zakon na terenu, naročito imajući u vidu da već preko 10 godina postoji potpuni pravni vakuum u ovom kontekstu na nivou Federacije u pogledu utvrđivanja sukoba interesa, i da nažalost, još uvijek nema naznaka da će s ovo uskoro promijeniti", napominje ministrica prave i uprave KS, Dalija Softić Kanedić.

Jer, političari to ne podržavaju, tvrde iz međunarodne zajednice. Na nivou Federacije postoje institucije za borbu protiv korupcije, no nikako da zažive, jer izostaje pravni okvir.

"Federaciji treba pravni okvir da omogući saradnju svih nadležnih za borbu protiv korupcije, treba nam specijalizirani sud i tužilaštvo za ovu borbu, i već 10 godina je prošlo otkako je federalni zakon o borbi protiv korupcije usvojen ali nije proveden", dodaje zamjenica fefa misije u Ambasadi SAD u BiH Deborah Mennuti.


Ured za korupciju KS do sada je kaznio više od 330 političara zbog neprijavljivanja korupcije, utvrdio 126 falsifikovanih diploma i podnio isto toliko krivičnih prijava koji su rezultairali desetinama pravosnažno presuđenih. A rezultati bi bili i bolji, poručuju, da su i druge institucije, npr. pravosudne, ekfikasnije i brže u djelovanju.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()