Jak lider, jaka stranka?

Istražili smo koje su mane a koje vrline dugogodišnjih lidera stranaka i kakav autoritet vlada u bh. strankama

11.10.2023. 21:30
  • Podijeli:

Kongres SDA se održava u subotu. Jedini kandidat, konačno je odlučeno juče ostaje dugogodišnji lider ove stranke SDA. 

Istražili smo koje su mane a koje vrline dugogodišnjih lidera stranaka i kakav autoritet vlada u bh. strankama.

Neka vam je sretno sa doživotnim predsjednikom! Ovo je između ostalog poruka Šemsudina Mehmedovića kojem je odbijena žalba o odbacivanju prijave kandidature za Predsjednika SDA. Jedini kandidat ostaje Bakir Izetbegović.

"Kada se blokira u SDA-u Mehmedović, to nije riječ o autoritetu, već o ponašanju gazde jer ne da nekome da uzme nešto što misli da pripada gazdi", kaže Žarko Papić, poliitčki analitičar.

"Kada se pojavi jedna takva alternativa da se taj čovjek pokušava na sve moguće načine marginalizirati unutar stranke, to se upravo sada dešava Mehmedoviću, a vjerovatno bi se desilo i unutar HDZ-a i SNSD-a kada bi htio da preuzme kormilo tih stranak", kaže za UNU Velid Kadić, viši asistent na Odsjeku sigurnosnih i mirovnih studija Fakulteta poliitčkih nauka u Sarajevu.

Zanimljivo je bilo odlučivanje SNSD-a o opozivu gradonačelnika Banjaluke i Đajićev govor u ime naroda: 

Vlada Đajić, predsjednik Glavnog odbora SNSD-a u Banjaluci nije zadovoljan sadašnjim stanjem u Banjaluci, te nije zadovoljan Draškom Stanivukovićem,  kao i da nisu zadovoljni kako oni to rade.

"Ići sad u referendum o opozivu veoma je opasna stvar to smo gledali i popustili našim ljudima u Bijeljini, kada nije prošao referendum mi smo samo ojačali protivničku stranu", kazao je Milorad Dodik, lider SNSD-a. 

 A u ponedeljak, nakon dva dana, malo drugačija priča. 

"Postoji stranačka disciplina. Postoje dogovori, postoji demokratija u sve jednoj partiji pa tako i u SNSD-u", kaže Vlado Đajić, predsjednik Gradskogv odbora SNSD-a u Banjaluci", rekao je Vlado Đajić, predsjednik Glavnog odbora SNSD-a.

I ovo nije prvi put. Slična situacija je bila i nagla promjena mišljenja Ljubiše Ćosića nakon sastanka sa stranačkim šefom i to oko neslaganja imenovanja Nenada Nešića na poziciju ministra bezbjednosti BiH. Koncept jakog predsjednika ima svoje prednosti, ističe struka ali i mane. 

"Stranka mnogo lakše funkcioniše, ima jasnu pregovaračku poziciju I djeluje dosta koherentnije I stabilnije. Ali jedna od mana u stranci koja se dugoročno može osjetiti jeste da se previše oslanjanje na jednu osobu može dugoročno hendikepirati stranku", kaže Veldin Kadić, viši asistent na Odsjeku sigurnosnih I mirovnih dtudija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. 

 Nakon odlaska lidera koji je godinama bio na čelu stranke nastaje unutarstranačka borba, a najbolji primjer za to je SDP kaže struka, i odlazak Zlatka Lagumdžije

"Jednom kada je taj čovjek otišao sa čela stranke ta partija se to u nekom unutrašnjem smislu još uvijek nije konsolidirala, dakle bez obzira što je trenutni predsjednik dobio jako veliku podršku članstva on nikada nije uspio izgraditi tu harizmu", kaže Veldin Kadić

"Vi imate dio rukovodtva SDP-a koji je bliži SDA ideologiji, kobajagi patriotizmu nego što je lijeve orijentacije i opet iza toga leži interes.", kaže Žarko Papić, politički analitičar. 

U ovoj igri aduti se znaju! Iz Sarajeva, Maja Popović, UNA

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()