Izbori u Hrvatskoj: Glasa se i u sedam bh. gradova

Glasanje će biti održano danas i sutra od 7 do 19 časova

16.04.2024. 19:56
  • Podijeli:

Jutros su u sedam gradova u BiH otvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

Glasanje će biti održano danas i sutra od 7 do 19 časova.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraće tri od ukupno 151 saborskog zastupnika, u 11. izbornoj jedinici koja obuhvata ukupno 41 državu. Od 110 biračkih mjesta u inostranstvu, najviše ih je u BiH, gdje pravo glasa ima 100.970 birača. Parlamentarni izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održaće se sutra, 17.aprila, u Hrvatskoj.

43 biračka mjesta, u sedam bh. gradova. Najviše u Mostaru i to 23, zatim u Vitezu, Sarajevu, Tuzli, Banjaluci i Livnu. Prvi birači su jutros izašli na glasanje. Za razliku od banjalučana, građani Sarajeva i Mostara poranili su da ispune svoju građansku dužnost. Kao i od svake prethodne izborne godine, i od ove očekuju samo jedno - promjenu, naravno onu na bolje.

"Nadamo se da će se malo popraviti politika prema Hrvatima u BiH", "Mora se popraviti život, ne može više lošije biti od ovoga. Samo bolje", "Da ostane sve isto kao što je bilo u Republici Hrvatskoj", poručili su građani Mostara.

Da ostane isto, bio bi srećan i predsjednik HDZ-a u BiH Dragan Čović, koji je svoju građansku dužnost ispuno u Mostaru.

"Veselim se da se nastavi kontinuitet Vlade gospodina Plenkovića koji je u osam godina napravio izuzetan iskorak i dao šansu i BiH pa i Hrvatskom narodu u BiH, prije svega našem evropskom putu, jedne unutarnje stabilnosti obzirom da danas imamo vrijeme potpunih iskušenja", izjavio je Čović.

Istog mišljenja i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić. Smatra da Vlada Hrvatske čini mnogo za BiH, njen evropski put ali i za položaj Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.

"I tu će Republika Hrvatska u budućosti učiniti doista neizmjerne korake da pomogne cijeloj BiH, a samim tim i Hrvatima i svima ostalima u BiH da doista u neko dogledno vrijeme mogu živjeti i radovati se životu u BiH, a mislim da će to u konačnici biti kad bude članica EU", kazao je Piličić.

Hrvatska sutra bira 11. saziv hrvatskog sabora, a sve oči su uprte u ljute protivnike, čuveni dvojac Plenković-Milanović. O tome ko će građane predstavljati u naredne četiri godine i ko će dobiti priliku formirati novu vladu i upravljati državom, odlučiće nešto više od 3 miliona birača.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()