Iz RS tvrde da je entitetski Zakon o proizvodnji naoružanja ustavan

NSRS je 22. decembra usvojila Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme

16.03.2024. 20:15
  • Podijeli:
ukrajina-municija-unian.jpeg

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske je, nakon apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog Zakona o proizvodnji naoružanja, koju je podnio predsjedavajući Doma naroda BiH Kemal Ademović, saopćilo da je zakon u potpunosti usklađen za pravnim propisima u BiH.

Oni navode da je Zakon o proizvodnji naoružanja Republike Srpske "u potpunosti usklađen sa pozitivno-pravnim propisima u pogledu nadležnosti RS i BiH". 

Povodom toga resorni ministar Vojin Mitrović održat će konferenciju za novinare u ponedjeljak, 18. marta, od 9:00 sati u press centru Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

NSRS je 22. decembra usvojila Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Ademović je prije dva dana objavio da je još 4. marta uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Ademović tvrdi da entitetski zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji propisuje da dozvole za prozvodnju i remont naoružanja i vojne opreme pravnim licima izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a ne entitetska vlada.

Zakon bi mogao biti sporan i iz perspektive izvoza s obzirom na to da jedna od odredbi entitetskog zakona govori i o izvozu, a što je u isključivoj nadležnosti države.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Alija Tabaković (SDA) rekao je da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije osporio entitetski Zakon o naoružanju iz više razloga.

"Mi smo to analizirali. Nismo našli ni jednu odredbu koji bi bio u sukobu s državnim zakonima. Ulaganje veta Kluba Bošnjaka nema osnova. Ali i da jeste protiv zakonu, mi više nemamo sedam delegata iz probosanskih stranaka koje bi pokrenule apelaciju prema Ustavnom sudu, odnosno apelaciju za ocjenu ustavnosti", rekao je Tabaković.

Mogućnost podnošenja apelacije imaju i članovi Predsjedništva BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()