Irci će podržati otvaranje pregovora s BiH, premijer poručio: To će biti težak proces

U razgovoru uoči dvodnevnog samita Varadkar je naglasio kako zvaničnike očekuju brojne teme, a da je jedna od njih i otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što je Varadkar bez suzdržavanja podržao

21.03.2024. 14:20
  • Podijeli:
Leo Varadkar reutersž-65fadf969fb2e.webp Foto: Reuters

Premijer Irske Leo Varadkar, koji je u srijedu najavio odlazak s ove funkcije, uoči sastanka Evropskog vijeća poručio je kako će Irska glasati za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

U razgovoru uoči dvodnevnog samita Varadkar je naglasio kako zvaničnike očekuju brojne teme, a da je jedna od njih i otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što je Varadkar bez suzdržavanja podržao.

"Mislim da bi se trebala donijeti takva odluka i nadam se da ćemo potvrditi odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Ne mogu reći gdje smo trenutno u tom procesu. Svakako, bit će težak proces zbog unutrašnje složenosti Bosne i Hercegovine", zaključio je Varadkar.

Očekuje se kako će zvaničnici EU, uprkos određenim nesuglasicama, glasati za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ali će tačan datum početka pregovaračkog procesa i otvaranja pregovaračkog okvira biti uslovljen ispunjavanjem preostalih reformi iz 14 ključnih prioriteta Evropske komisije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()