I NES odbio poziv Trojke: Nema smisla razgovarati o nečemu što su već u Bakincima dogovorili

Lider NES-a smatra da su taj dogovor iz Mostara potvrdili sa Dodikom u Bakincima

26.01.2024. 11:45
  • Podijeli:
Efendic_Ogresevic_foto_Facebook_NES-63dd46385b2bb.webp Foto: Facebook/NES

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević odbio je poziv Trojke da održe zajednički sastanak na temu izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura.

"Jedino s čime se slažemo u vezi poziva lidera Trojke je mjesto predloženog sastanka za ponedjeljak, a što se tiče vremena i prethodne hronologije događaja sve su pobrkali. Trojka je prvo u Mostaru dogovorila sa Čovićem da će izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, bez izmjene Ustava, riješiti izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine", rekao je Ogrešević.

Lider NES-a smatra da su taj dogovor iz Mostara potvrdili sa Dodikom u Bakincima.

"Suština tog dogovora je da se ispuni zahtjev HDZ-a za 'legitimnim predstavljanjem' kojeg je na konferenciji za novinare u Mostaru javnosti predstavio Čović. Budući da je taj usaglašeni model izbora članova Predsjedništva između stranaka državne koalicije suprotan Ustavu BiH, mišljenju Venecijanske komisije i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava, to ne vidimo nikakav smisao razgovarati dalje o nečemu što su već Trojka-HDZ-SNSD u Bakincima dogovorili."

Ogrešević smatra da su se "lideri stranaka Trojke kasno sjetili da postoji i ustavna obaveza provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava pa se sada sazivanjem 'sveopćeg političkog sijela' žele čupati iz političkog gliba u koji su već duboko uronili."

"NES BiH se zalaže za dosljedno provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali sa žaljenjem konstatiramo da sazivanje i organizacija sastanka za ponedjeljak nije pravovremeno niti kvalitetno izvršena zbog čega smo odbili da sudjelujemo na istom."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()