I najsitnije korake, čekamo godinama: Izmjena zakonskog okvira od ključne važnosti

Pomake ka Evropskoj uniji pravimo polako, kome to ide u prilog i mogu li izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u biti riješena sporna pitanja u pravosuđu?

15.05.2023. 17:00
  • Podijeli:
zastava bih - una-6454bdc9c2670.webp Foto: UNA

Savjet ministara nedavno je jednoglasno utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS), uz korekcije. Iz Savjeta ministara su naveli da je usvajanje ovog zakona važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja EU.

It Transparensija poručuju da je potrebno izraditi novi zakon.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH kaže za portal UNA da Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u koji je bio javno dostupan jeste sadržao neke značajne izmjene i unapređenja postojećeg stanja, ali su ove izmjene trebali biti temelj za izradu novog Zakona o VSTS-u budući da izmjenama i dopunama ne mogu biti riješena sva sporna pitanja na koje je ranije ukazivano.

"Budući da je pravosuđe ključ problema kada je borba protiv korupcije u pitanju, svakako da je izmjena postojećeg zakonskog okvira od ključne važnosti. Međutim, formalnom izmjenom bez suštinskog unaprijeđenja i bez lustracije svih nosilaca pravosudnih funkcija stanje se sigurno neće popraviti, a postoje ozbiljne indicije da su mnogi visokopozicionirani u dubokoj sprezi sa političkim elitama", kaže Ožegović.

Vjerovatno je to, smatra, jedan od razloga zašto ne postoji ni politička volja da se zakonski okvir blagovremeno izmijeni, a na najsitnije korake koji su često samo kozmetički čekamo godinama. 

"Uz to, uvijek ostaje bojazan da bi se u konačnici stanje čak moglo unazaditi, kao što je primjer sa mnogim drugim oblastima, poput sukoba interesa ili javnih nabavki, a koji su takođe među prioritetima na putu ka EU", kaže Ožegović za portal UNA.

Kako je rečeno u Savjetu ministara BiH Parlamentarna skupština BiH će u roku od jedne godine od stupanja na snagu ovog zakona donijeti zakon o VSTS, koji će biti potpuno usklađen sa standardima EU, kako je predviđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Godina ide za godinom, samo mi ne idemo nigdje. No, i stajati u mjestu bolje je nego ići unazad.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()