I dalje neizvjesno da li će u vlast "Osmorka" ili SDA, sve oči uprte u žrijeb!

Očekuje se žrijeb koji će odlučiti ko ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH

06.12.2022. 10:03
  • Podijeli:
parlament_federacije - una-6388ab6a3bbd6.webp Foto: UNA

Ko će voditi političke procese u naredne četiri godine na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH trebalo bi biti poznato do kraja ove sedmice.

Naime, kako portal UNA saznaje “Osmorka” i HDZ koji su već potpisali sporazum da će zajedno konstituirati vlast na pomenutim nivoima zakazali su sastanak za sutra.

Izvor  portala UNA kaže da sve ovisi od toga ko će imati 13 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, “Osmorka” ili SDA, te da žrijeb očekuju danas, te su zbog toga i zakazali sastanak za sutra.

Iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) za portal UNA su kazali da će sjednica biti održana najvjerojatnije danas popodne, ali da ne vjeruju da će danas biti žrijeb jer se čekaju rezultati iz Kantona 10, kako bi sve odjednom bilo završeno.

“Ne vjerujemo da će danas biti žrijeb, jer treba pozvati kandidate pošto oni sigurno žele da budu tu kad se to desi”, kazali su za portal UNA iz CIK-a.

Inače, sutra bi u Sarajevu trebalo da uslijede pregovori za kadriranje u Vijeću ministara BiH.

HDZ BiH je još prošle sedmice kandidovao Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, tako da je sada sigurno da bi kandidat za ministra financija i trezora BiH trebao da bude iz redova “Osmorke”, jer je Milorad Dodik, lider SNSD-a koji je treći partner u vlasti na nivou BiH, već rekao da  ova stranka želi poziciju ministra vanjskih poslova BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()